Szymon Czerwiński: Lody kokosowo – limonowe

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Szymon Czerwiński: Lody kokosowo – limonowe
Szymon Czerwiński: Lody kokosowo – limonowe 

Składniki:

1/2 szklanki płatków kokosu
1 szklanka mleka 3,2%
100 g mleka kokosowego
100 g śmietany 36%
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
sok z 1 limonki
50 g rumu kokosowego
2 litry ciekłego azotu
kula lodowa – dekoracja
liście mięty – dekoracja
skórka z otartej limonki – dekoracja

Przygotowanie:

Płatki kokosu ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika – pozostaw do czasu, aż się zrumienią. Zrumienione płatki przełóż do mleka i zagotuj, a następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw na 30 minut.

Mleko kokosowe, śmietanę, cukier i przeciętą wzdłuż wanilię zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.

Mleko z płatkami przelej przez sito i wlej do dzieży robota kuchennego. Dodaj schłodzone mleko kokosowe ze śmietaną i cukrem (przedtem wyjmij laskę wanilii). Przypraw rumem i sokiem z limonki.

Mieszając, zalewaj masę ciekłym azotem do całkowitego zamrożenia.

Lody przełóż do kuli lodowej lub miseczki, oprósz skórką z wyparzonej limonki i udekoruj listkami mięty.

 

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wszystko fajnie ale azot mi sie skonczyl....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix