Tomasz Idzikowski

Tomasz Idzikowski
Ma 29 lat i mieszka w Zalasewie w województwie wielkopolskim. Pracuje w Poznaniu w Urzędzie Miasta jako specjalista.

PIEROGOWE TRIO

1.Pierogi „śledziowe z esencją grzybową”.

Składniki farszu:

  • płaty śledziowe solone – ok. 5 sztuk,
  • ugotowane grzyby (suszone podgrzybki lub prawdziwki) – duża garść,
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku.

Płaty śledziowe moczymy przez ok. 1 h (dwa razy zmieniamy wodę), następnie mielimy za pomocą maszynki do mielenia (średnie oczka), kolejno mielimy ugotowane grzyby. Farsz mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (nie dodajemy soli, gdyż śledź jest wystarczająco słony). Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji, gdyby farsz był za płynny należy dodać trochę bułki tartej i wymieszać.

Składniki sosu:

  • wywar z ugotowanych grzybów suszonych,
  • liść laurowy – 1 lub 2 sztuki,
  • czosnek – 1 cały ząbek,
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Do posiadanego wywaru dodajemy liść laurowy, czosnek (cały ząbek, nie przesiekany) i redukujemy do otrzymania dosyć gęstej esencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

2.Pierogi „bolońskie z sosem bazyliowym”.

Składniki farszu:

  • mięso mielone (najlepiej wieprzowo - wołowe) – ok. 300-400 g.,
  • olej – ok. 2 łyżki
  • cebula – 1 sztuka (średniej wielkości),
  • czosnek – 1, 2 ząbki,
  • pieczarki – 5 sztuk (większych),
  • papryka – ok. połowy (najlepiej żółta lub czerwona),
  • pomidory pelati – 1 puszka
  • sól – do smaku,
  • suszone oregano – do smaku,
  • suszona bazylia – do smaku,
  • cukier – do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku.

Mięso smażymy na patelni, na której mamy rozgrzany olej. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i po 4-5 min dodajemy posiekaną paprykę. Kolejno dodajemy pomidory i dusimy na średnim ogniu ok. 10 - 15 min. Po tym czasie za pomocą blendera miksujemy farsz i doprawiamy: solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano, bazylią i cukrem. Przez kolejne 10-15 min na wolnym ogniu redukujemy powstały farsz do uzyskania gęstej konstystencji.

Składniki sosu:

  • świeża bazylia – ok 1/3 pęczka,
  • oliwa z oliwek – ok. 2 łyżek,
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Do naczynia dodajemy umytą i osuszoną bazylię, oliwę, sól i pieprz, blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

 

3.Pierogi „ruskie z grillowaną czerwoną cebulą i okrasą”.

Składniki farszu:

  • ugotowane ziemniaki – ok. 300 g.,
  • twaróg półtłusty – 1 opakowanie,
  • czerwona cebula – 1 duża sztuka lub 2 średnie,
  • sól – do smaku,
  • suszony majeranek – do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku.

Ziemniaki i twaróg mielimy za pomocą maszynki do mielenia (średnie oczka), czerwoną cebulę kroimy w plastry (średniej grubości) i grillujemy (na grillu lub patelni grillowej – bez dodatku oleju) do uzyskania ciemnych prążków, a następnie siekamy i dodajemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem do smaku i wyrabiamy do uzyskania zwartej konsystencji.

Składniki okrasy:

  • olej – ok. 3-4 łyżki,
  • cebula – 1 duża,
  • sól – do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku,
  • cukier – szczypta.

Na rozgrzany olej na patelni dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru (spowoduje jeszcze lepsza karmelizację cebuli) i smażymy na wolnym ogniu ok 5-10 min do uzyskania dobrze skarmelizowanej cebuli.

 

 

 

Ciasto na pierogi:

  • mąka – 550 g.,
  • jajka – 1 sztuka,
  • ciepła woda – 1 szklanka,
  • olej – 2 łyżki,
  • sól – szczypta.

Na blacie/stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i wodę (stopniowo), następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.

 

Gotowanie i serwowanie pierogów:

„Ulepione” pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy od chwili wypłynięcia ok. 3-4 minuty. Następnie osuszmy na ręczniku papierowym i wykładamy na talerz. Proponuję prostokątny talerz/półmisek, na którym ułożymy 3 rzędy pierogów (każdy rząd to inny rodzaj pierogów). W rzędach pierogi powinny być ułożone na zakładkę, na wierzchu polewamy ww. sosami (w niewielkiej ilości).

 

Smacznego ;)!

tvnpix