Tomasz Skobel

Ma 43 lata i mieszka w Radomiu. Pracuje jako logistyk.

Tofu w galaretce z mąki ziemniaczanej w sosie słodko – kwaśnym.
Składniki:
- tofu wędzone lub naturalne ( jak kto lubi )
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml soku pomarańczowego
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 50 ml sosu chilli słodkiego
- łyżka cukru
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Tofu kroimy dowolnie. Kostki, paski, plastry i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ilość
również dowolna (ja stosuje na jedną porcję 4 kostki ok 2cm)
Smażymy kosteczki z każdej strony aż się zarumienią.
W międzyczasie do rondelka wlewamy pozostałe składniki i gotujemy ok 15 min, tak by nie
doprowadzić do gotowania.
Po tym czasie i gdy mamy już gotowe tofu, wrzucamy je do rondelka z sosem . Gotujemy, aż nam się sos utworzy i zredukuje.
Podajemy na ciepło J
2. Dane główne: Polędwica wieprzowa z sałatką z czerwonej fasoli
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- estragon suszony
- czosnek ( dwa ząbki )
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 20 g masła
Wszystkie przyprawy ucieramy, najlepiej nożem na desce do krojenia. Następnie wcieramy w mięso i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy dwie łyżki oliwy i masło. Smażymy mięso z każdej strony po 2 minuty.
Następnie wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i wykładamy na deskę do krojenia . Zostawiamy na ok 5 minut aby mięso odpoczęło.
Na patelnię po mięsie (nie myjemy jej) wlewamy 50 ml czerwonego wina półwytrawnego, wrzucamy gałązkę rozmarynu , ząbek czosnku (nie obieramy, tylko go zgniatamy) i czekamy aż alkohol nam z patelni odparuje. Po tym czasie wrzucamy masło aby lekko zagęścić nasz sos.
Składniki na sałatkę:
- czerwona fasola z puszki
- limonka
- łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- szczypta pieprzu cayenne (może być chilli )
- 4-5 suszonych pomidorów odsączonych i drobno posiekanych
- ząbek drobno posiekanego czosnku
- łyżka miodu
- kilka kropel sosu sojowego
- garść duża kolendry świeżej posiekanej
- olej rzepakowy dwie łyżki
Wszystkie składniki siekamy i mieszamy ze sobą. Limonkę ścieramy na tarce i wyciskamy sok z ¼. Używamy oleju rzepakowego, gdyż ma posmak lekko orzechowy , możemy użyć innego (dowolność )
Podajemy wraz z polędwicą polewając sosem przygotowanym na patelni.
Pozostałe wiadomości