Tomasz Szewczyk

Ma 27 lat i mieszka w Karpicku w Wielkopolsce. Pracuje jako dyspozytor w firmie transportowej.

Bułeczki Bao z Jackfruitem/Bułeczki Bao z Belly Porkiem
Bułeczki Bao: 75 ml wody,
125 ml napoju ryżowego,
25 g drożdży
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
400g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1.Wlej do miski ciepłą wodę, ciepłe mleko i dodaj drożdże, 2 łyżki cukru i olej, całość wymierzaj i zostaw na 15 min.
2.Do miski wsyp mąkę, sól, 2 łyżki cukru i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki.
3.Połącz zawartości misek z punktu 1. i 2. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
4.Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia.
5.Wyrośniete ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 cm i wytnij okręgi o średnicy około 12 cm.
6. Wycięte ciasto posmaruj delikatnie olejem, następnie złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.
7.Do wcześniej zagotowanej wody wstaw naczynie bambusowe do gotowania na parze i ułóż na nim bułeczki (nie za blisko siebie, bo mogą się posklejać). Gotuj je 8-10 min.
Farsz do Bao z jackfruita:
1 puszka jackfruita w zalewie słodkiej (565g)
1 łyżka oleju
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
kawałek imbiru
100g pieczarki brązowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki sosu hoisin
1 łyżka wędzonej papryki
100 ml wody
sól
1.Odlej zalewę z jackfruita, następnie przepych go pod wodą.
2.Delikatnie porozrywaj jackfruita palcami na mniejsze kawałki.
3.Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekaną cebulę, imbir, czosnek i chilli. Całość podsmaż około 1 min.
4.Dodaj pieczarki i podsmaż.
5.Dodaj marchewkę, a po kolejnych 2 min dodaj jackfruita.
6.Całość dopraw wędzoną papryką, koncentratem pomidorowym oraz sosem hoisin. Następnie zalej wodą, wymieszaj i smaż do wyparowania płynów.
7. Dodaj sól do smaku.
Farsz do Bao z Belly Porka:
1 kg boczku
1 średnia cebula
6 ząbków czosnku
125 ml bulionu
30 ml sosu ostrygowego
30 ml sosu hoisin
30 ml ciemnego sosu sojowego
30 ml miodu
30 ml wina ryżowego
500 ml wody
1.Boczek pokrój w kostkę (ok 2cm) i podsmaż w garnku z grubym dnem, do zbrązowienia.
2.Posiekaną cebulę i czosnek dodaj do smażącego się boczku.
3.W misce wymieszaj bulion, sos ostrygowy, sos hoisin, ciemny sos sojowy, miód, wino ryżowe i wodę.
4.Zawartość miski dodać do garnka i gotuj do momentu wyparowania płynów.
Dodatki do złożenia bułeczek Bao:
-liście świeżej kolendry
-ogórek zielony
-chilli
-marchewka
-posiekane orzechy ziemne
Pozostałe wiadomości