Tomek Grabowski

Ma 27 lat i mieszka w Oświęcimiu. Pracuje jako projektant elektroniki w firmie produkującej lampy samochodowe.

Burger Prawie Chefa
Domowy ketchup
Składniki:
- 500g pomidorków koktajlowych
- 1/4 dużej cebuli
- duży ząbek czosnku
- pieprz syczuański
- sól
- ocet jabłkowy
- łyżeczka cukru brązowego
- pół łyżeczki sosu sriracha
- oliwa
Przygotowanie:
- cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie (najlepiej na patelni typu wok)
- po zeszkleniu się warzyw dodaj pół łyżeczki ostrego sosu i karmelizuj całość
- pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj na patelnię, zmniejsz ogień
- kiedy pomidory nabiorą kremowej konsystencji, dodaj przyprawy, cukier i ocet, pogotuj jeszcze chwilę i odstaw do wystygnięcia
- ketchup przetrzyj przez sitko, pozostałych skórek nie wyrzucaj, jeszcze się przydadzą do buraka
Domowy majonez
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy czeskiej
- 400ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sól kala namak
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- sparz jajko wrzucając je na 10 sekund do wrzątku
- sól wraz z pieprzem rozdrobnij na pył w moździerzu
- wszystkie składniki umieść w wąskim wysokim naczyniu i blenduj stopniowo dolewając olej
Bułki hamburgerowe
Składniki (na 4 duże bułki):
- 250ml mleka do ciasta
- 400g mąki pszennej 450
- 150g zakwasu żytniego
- 7g drożdży sypkich
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki roztopionego masła
- czarnuszka
- sezam
Przygotowanie:
- składniki ciasta wyrób w robocie w kilku fazach, najpierw drożdże, mleko, jajko, masło, cukier, następnie dodaj zakwas, potem stopniowo dodawaj mąkę, pod koniec dodaj sól.
- wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, najpierw na 30 minut. Po tym czasie wyrób je ponownie ręcznie. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie przełóż ciasto na blat, uformuj bułki i zostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- bułki wyłóż na blachę, posmaruj mlekiem i posyp ulubionymi dodatkami, ja wybrałem czarnuszkę oraz sezam
- piec w 180 stopniach do zarumienienia (około 15 minut)
Pieprzno-herbaciane lody
Składniki:
- 200g śmietany 36%
- 1 łyżeczka grubo rozdrobnionego zielonego pieprzu
- 40g cukru
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie:
- sparz jajka wrzucając je na 10 sekund do wrzątku
- ubij śmietanę
- rozdziel żółtka od białek
- żółtka utrzyj z cukrem oraz pieprzem
- białka ubij dodając pod koniec herbatę
- delikatnie wymieszaj powstałe trzy masy i przełóż do zamrażalnika
- niech cię nie skuszą wcześniej niż za 6 godzin
Burak
Składniki:
- 1 duży burak
- 100ml białego wytrawnego wina
- 200ml wody
- skórki pomidorów pozostałe po ketchupie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- buraka obierz i pokrój na plastry 5mm
- gotuj buraka przez 30 minut w wodzie z winem, cukrem i solą oraz pozostałym skórkami pomidorów z ketchupu
Karmelizowana cebula
Składniki:
- 3 duże czerwone cebule
- 2 łyżki sosu ponzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 50ml burbonu
Przygotowanie:
- cebule pokrój w piórka i smaż na wolnym ogniu
- kiedy cebula się zeszkli dodaj sos ponzu, ocet balsamiczny oraz miód
- mieszaj cebulę co jakiś czas a gdy zacznie przywierać do patelni, dolej wody
- pod koniec dodaj 50ml burbonu
Puder z boczku
Składniki:
- 6 cienkich plastrów boczku
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
- ugriluj na chrupko 6 cienkich plastrów boczku a następnie osusz je dokładnie dociskając ręcznikiem papierowym
- zblenduj bekon z sezamem
Marynowana rzodkiewka
Składniki:
- 4 rzodkiewki
- sok z kiszonej kapusty
Przygotowanie:
- rzodkiewkę pokrój w plastry i zalej sokiem z kiszonej kapusty
- całość szczelnie zamknij i schowaj do lodówki. Na następny dzień twoja rzodkiewka powinna być gotowa. Osusz ją przed użyciem.
Mięso
Składniki (na dwa burgery):
- 400g mięsa mielonego wołowego
- pół łyżeczki ekstraktu z wołowiny argentyńskiej (argentinischer fleischextrakt)
- 4 łyżeczki serwatki z sera mozzarella di bufala
- pieprz
Wykonanie:
- rozpuść ekstrakt wołowy w serwatce a następnie dodaj do mięsa wraz z pieprzem
- dokładnie wyrób mięso i uformuj dwa burgery, możesz też wykorzystać część mięsa aby sprawdzić jego smak
Burger
Składniki:
- bułka hamburgerowa
- domowy majonez
- świeża sałata
- burak
- mięso wołowe
- ser cheddar
- marynowana rzodkiewka
- karmelizowana cebula
- świeża rukola
- puder z boczku
- domowy ketchup
Przygotowanie:
- usmaż mięso na rozgrzanej patelni dwie minuty z jednej strony i dwie minuty z drugiej dodając na górę ser cheddar
- przekrój bułkę na pół i ugrilluj ją na patelni z odrobiną oliwy
- spód bułki posmaruj majonezem, dodaj kolejno sałatę, buraka, ugrilowane mięso z serem,j kilka plasterków rzodkiewki, karmelizowaną cebulę oraz świeżą rukolę, posyp całość pudrem z boczku a górną część bułki posmaruj domowym ketchupem
- podaj z ulubionymi dodatkami, ja wybrałem pieprzowo-herbaciane lody
Pozostałe wiadomości