Adam Woźnicki

Ma 26 lat i mieszka w Walkowicach w województwie wielkopolskim. Pracuje jako fizjoterapeuta.

Adam Woźnicki
Pierś z kaczki z sosem rabarbarowym i sałatką szpinakową z mango.
Sos rabarberowy do kaczki:
Składniki:
200g rabarbaru
2łyżki miodu
Szczypta chili
0,5 łyżeczki masła klarowanego
Sposób wykonania:
Na patelni należy roztopić masło po czym wsypujemy obrany i drobno pokrojony rabarbar smażymy do czasu aż zmięknie około 5 min następnie dodajemy miód i chili , mieszamy i smażymy jeszcze około 5 min po czym blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kaczki:
Godzinę przed smażeniem wystawić z lodówki aby mięso się ogrzało, obrabiamy: odcinamy luźne kawałki oraz nadmiar skóry. Nacinamy skórę starając się nie przecinać mięsa. Kaczkę kładziemy skórą do dołu na delikatnie rozgrzaną patelnię (ciepłą, nie gorącą). Po czym rozgrzewamy patelnię mocniej i smażymy 7-8 minut, następnie obracamy i smażymy kolejne 7-8 min. Przed pokrojeniem i podaniem kawałek mięsa musi odpocząć aby soki wewnątrz się uspokoiły i zostały w środku około 4-5min.
Sałatka szpinakowa z mango:
Składniki:
Spora garść Świerzych liści szpinaku
¼ Świeże dojrzałe mango
6-8 szt. Pomidorki koktajlowe
0,5 małej Cebuli czerwonej
Nasiona słonecznika
Sposób wykonania sałatki:
Liście szpinaku kroimy w kwadraty (około1.5cm na 1,5cm) wrzucamy do miski, mango kroimy w kostkę (około 1cm na 1cm), pomidorki kroimy na pół, cebule w półksiężyce, posypujemy nasionami słonecznika. Polewamy sosem tuż przed podaniem, mieszamy i wykładamy na talerz.
Sos do sałatki:
1 Łyżka Sok z limonki
1 płaska łyżka Posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka Miód
1-2 łyżek Oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i intensywnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Frytki z sera panir:
Ser panir:
3litry mleka najlepiej świeże od krowy ale może być niepasteryzowane nie może być UHT.
1/3 szklanki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować dodać sok z cytryny chwilkę pogotować do czasu aż białko mleka się zetnie, przelać przez pieluchę/ gazę mocno wycisnąć mam przygotowane do tego 2 pojemniki które swobodnie wsuwają się jeden w drugi, w pojemniku w którym znajduje się ser w dnie są otwory aby płyn mógł spływać drugim zaś pojemnikiem przyciskam i obciążam aby ser po ostudzeniu był zbity. Zostawić na kilka godzin a najlepiej na noc aby powstała jednolita zbita kostka białego sera.
Ser można przechowywać w lodówce kilka dni.
Ciasto:
30g mąki z ciecierzycy
0.5 łyżeczi kurkumy
Szczypta soli
Woda
Sposób wykonania:
Wszystkie suche składniki łączymy aby się zaprzyjaźniły następnie dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania gęstej masy w której obtaczamy kawałki sera pokrojone w słupki na kształt frytek, W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
Mango Lassi:
Składniki:
¾ Świeże mango (reszta co została z sałatki)
200g Jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka Miodu
Woda (do uzyskania płynnej substancji
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, wodom rozrzedzamy aby napój można było swobodnie pić.
Pozostałe wiadomości