Agata Krawczyk

Ma 24 lata i mieszka w Łodzi. Pracuje w hotelu jako kierownik działu gastronomii.

Arancini z kozim serem podawane z pikantnym sosem z dyni.
Składniki Arancini
- 100g. ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1.5 szalotki
- 1 łyżka oliwy
- 100 g. koziego sera
-szklanka bulionu
- papryczka chille
- sól, pieprz, oraz szczypta pieprzu cayenne
Sposób wykonania :
Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy szalotki oraz 1 ząbek czosnku i pół papryczki chili.
Następnie gdy cebulka i czosnek się zarumienieją dodajemy ryż.
Chwile przesmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy stopniowo bulion oczywiście cały czas próbując czy ryż jest odpowiednio ugotowany(al. Dente) . Warstwa skrobiowa ryżu powinna stać się miękka i kremowa. Kiedy ryż jest gotowy przyprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne. Przekładamy ryż do oddzielnej miski. Gdy ryż przestygnie dodajemy kostki koziego sera.
Z gotowej masy formujemy kulki, obtaczamy w mące, jajku i w panierce panko. Smażymy na głębokim oleju aż będą złociste i chrupiące.
Składniki sosu:
- 2 pomidory malinowe
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- sok z połowy limonki
-Dynia (jedna mała 300 gram )
- 8 gram imbiru
- szczyptę curry
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż do miękkości. Gdy wszytko jest gotowe wkładamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz imbir oraz kolendrę i ok. 50 ml bulionu który został nam z risotto. Wlewamy sok z połowy limonki. Dodajemy szczyptę curry oraz pół papryczki chili. Gdy lekko się podgrzeje, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu blędujemy na gładką masę.
Przygotowujemy sobie głęboki talerz. Kładziemy na dnie nasz przygotowany sos. Na lekko podgrzanym sosie układamy przygotowane arancini.
Dodajemy świeża kolendrę oraz polewamy sokiem z reszty limonki, możemy również dodać pestki dyni.
Pozostałe wiadomości