Anna Żabicka

W tym roku skończy 29 lat. Mieszka w Katowicach i pracuje jako handlowiec w skupie surowców wtórnych.

Roladki z kurczaka podane na sałatce z kawałkami warkocza drożdżowego i rabarbarowym sosem - przepis na 4 porcje
Przygotuj:
Roladki:
pierś z kurczaka: 2 sztuki
szparagi: pęczek (4 szparagi wykorzystamy do roladek reszta trafi do sałatki)
szynka parmeńska: 4 plastry
gorgonzola: 4 paski (6 cm x 0,5 cm)
sól, pieprz, świeży tymianek
Oliwa z oliwek: 1 łyżka (do smażenia)
Sos z rabarbaru:
rabarbar: 500 g
imbir: kawałek wielkości kciuka
cytryna: 1 sztuka
cukier brązowy: 1 łyżka
miód: 4 łyżki
Drożdżowy warkocz:
mąka pszenna: 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista: 300 g
świeże drożdże: 25 g
sól:szczypta
ciepła woda: 300 ml
oliwa z oliwek: 2 łyżki + 1 łyżka do posmarowania
sól w płatkach: ok 1 łyżeczki (do posypania)
czarny sezam: 1 łyżka
Sałatka:
rukola: 4 garści
szparagi: niewykorzystane przy roladkach:
truskawki: 12 sztuk
cukinia: 1 sztuka
Wykonanie:
Roladki:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, każdą kroimy wzdłuż - uzyskujemy 4 kawałki, które delikatnie rozbijamy. Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo posiekanymi listkami tymianku. Na każdym płacie mięsa układamy plaster szynki parmeńskiej, kawałek gorgonzoli oraz szparag (szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części, obieramy i docinamy długość, tak aby cały szparag schował się w roladce).
Roladki obsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek, następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.
Sos z rabarbaru:
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce, imbir obieramy i ścieramy na tarce, cytrynę sparzamy wrzątkiem - skórkę ścieramy i dodajemy do rabarbaru i imbiru, wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy miód i cukier, całość mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Przekładamy wszystko do rondla i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpadnięcia rabarbaru. Powstały sos przelewamy przez sito, uzyskując gęsty różowy sos.
Drożdżowy warkocz:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Kiedy drożdże zaczną się pienić dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto (możemy użyć robota planetarnego). Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min. aż ciasto wyrośnie. Stolnice posypujemy mąką, wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy i przecinamy na trzy części, a następnie zaplatamy w warkocz. Przekładamy na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 20 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 185 stopni.
Warkocz smarujemy oliwą, posypujemy solą i czarnym sezamem. Pieczemy przez 25 min. w 185 stopniach.
Składamy w całość:
Na talerz wykładamy garść rukoli, dodajemy plasterki truskawek, kawałki szparagów oraz tasiemki cukinii. Nakładamy roladkę oraz ukrojone dwie kromki wieńca. Całość dekorujemy sosem rabarbarowym.
Smacznego !!
Pozostałe wiadomości