Uczestnicy
Powrót do listy

Dorota Pieniążek

Dorota  Pieniążek
Ma 47 lat i mieszka w Rzeszowie. Prowadzi firmę, która zajmuje się sprzedażą, serwisem i wynajmem maszyn budowlano-drogowych.

Dorota Pieniążek
Dorota Pieniążek

Zupa kukurydziana

 

Składniki:

Por 1 szt

Kukurydza z puszki 1 szt

Korzeń imbiru 2 cm

Bulion drobiowy

Masło 1 łyżka

Śmietana 18 % 2 łyżki

Prażony boczek, grzanki i szczypiorek i papryczka chili do przybrania

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Rozpuszczam masło na patelni i podsmażam pokrojonego w talarki pora i starty korzeń imbiru.

Dokładam kukurydzę i zalewam wszystko bulionem drobiowym.

Gotuję około 30 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Blenduje zupkę , dodaję śmietanę, sól, pieprz.

Wsypuję boczek, grzanki, szczypiorek i papryczkę do przybrania.

 

 

Roladka z polędwiczki wieprzowej na puree z bobu z risotto szafranowym i galaretką z pomidorków koktajlowych.

 

Polędwiczka

 

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 1 szt

Przyprawa prowansalska, sól, pieprz

Szparagi

olej

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę kroję na plastry grubości około 3 cm

Rozbijam dłońmi jak najmocniej i najcieniej.

Układam trzy polędwiczki jedna obok drugiej tak, aby powstał prostokąt.

Posypuję tak przygotowane mięso ziołami, solą i pieprzem.

Gotuję szparagi zielone w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie około 10 min.

Zawijam szparag w mięso, tworząc roladkę.

Obsmażam ze wszystkich stron na oleju aż się zarumieni.

 

Purre z bobu

 

Składniki:

 

Bób mrożony

Szczypiorek

Masło

Sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Gotuję bób w  posolonej wodzie około 20 min.

Na koniec dodaję pokrojony szczypiorek i masło.

Wszystko blenduję na gładką masę.

 

Risotto z szafranem.

 

Składniki:

 

Ryż do risotto

Bulion drobiowy

Cebula

Szafran

Masło

Parmezan

 

Sposób przygotowania:

 

Podsmażam na maśle drobno pokrojoną cebulkę.

Wsypuję ryż, mieszam i zalewam bulionem.

Dorzucam odrobinę szafranu.

Dolewam tak długo bulionu, aż ryż pochłonie płyn i będzie miękki.

Na koniec dokładam dużą łyżkę masło i parmesan i mieszam.

 

Galaretka z pomidorków

 

Składniki:

 

Pomidorki koktajlowe pół opakowani

Ocet balsamiczny, łyżeczka

Olej o smaku pomarańczy, łyżeczka

Sól, cukier

Żelatyna

 

Sposób przygotowania:

 

Pomidorki z octem, olejem i przyprawami miksuje na jednolitą masę.

Dodaję wcześniej rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.

Przelewam płyn do gwiazdkowych foremek i odstawiam do lodówki, aby się zmroziły na galaretke.

 

Joanna Mrozek
Następna osoba:

Joanna Mrozek

tvnpix