Emilia Karczewska

Ma 32 lata i mieszka w Warszawie. Na co dzień jest specjalistą ds. wsparcia biznesu i analiz HR w firmie z branży ciepłowniczej

Beza
4 białka
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
Mus malinowy
400 g malin (mogą być mrożone)
2-3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
BEZA
Białka oddzielić od żółtek, ocieplić do temperatury pokojowej, ubijać na puszystą pianę, najlepiej w metalowym naczyniu. Jak białka zaczną się spieniać, to dodawać powoli, małymi porcjami cukier. Powstałą w ten sposób masę podzielić na 2 części, na blaszce ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć pianę. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, następnie przez kolejną godzinę i 15 minut w temperaturze 130 stopni.
KREM
Ubić bitą śmietanę na sztywną pianę, serek mascarpone wyłożyć do osobnej miski. Do miski z serkiem dodać bitą śmietanę i cukier puder, połączyć składniki blenderem na niskich obrotach.
MUS MALINOWY
Maliny zblendować i następnie przez sitko odłączyć od pestek. Dodać cukier puder i wymieszać łyżką.
Słoneczne Risotto
2-3 łyżki masła
30g cebuli
ząbek czosnku
100g ryżu
1/4 szklanki białego wina
ok 600 ml bulionu
2 łyżki parmezanu
4 szparagi
oliwa szczypiorkowa
szynka szwarcwaldzka
kurkuma, cayenne, pieprz czarny, sól
Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, po chwili dodać jeszcze trochę masła i wsypać ryż, chwileczkę go podsmażyć. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Podlewać bulionem aż ryż stanie się kremowy. Na koniec dodać łyżkę-dwie masła i parmezan, wymieszać. Na osobnej patelni zrobić chips z szynki. Szparagi pokroić w prążki i dodać do ryżu na ostatnie dwie minuty. Główki szparagów blanszować i następnie podsmażyć na patelni po szynce. Ładnie wyłożyć na talerzu i na koniec zrobić kropeczki dekoracyjne z oliwy szczypiorkowej.
SMACZNEGO :) !
Pozostałe wiadomości