Uczestnicy
Powrót do listy

Emilia Karczewska

Emilia  Karczewska
Ma 32 lata i mieszka w Warszawie. Na co dzień jest specjalistą ds. wsparcia biznesu i analiz HR w firmie z branży ciepłowniczej

Beza

4 białka

200 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Krem

250 g serka mascarpone

300 ml śmietanki 36%

3 łyżki cukru pudru

Mus malinowy

400 g malin (mogą być mrożone)

2-3 łyżeczki cukru pudru


Przygotowanie

BEZA

Białka oddzielić od żółtek, ocieplić do temperatury pokojowej, ubijać na puszystą pianę, najlepiej w metalowym naczyniu. Jak białka zaczną się spieniać, to dodawać powoli, małymi porcjami cukier. Powstałą w ten sposób masę podzielić na 2 części, na blaszce ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć pianę. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, następnie przez kolejną godzinę i 15 minut w temperaturze 130 stopni.

 

KREM

Ubić bitą śmietanę na sztywną pianę, serek mascarpone wyłożyć do osobnej miski. Do miski z serkiem dodać bitą śmietanę i cukier puder, połączyć składniki blenderem na niskich obrotach.

 

MUS MALINOWY

Maliny zblendować i następnie przez sitko odłączyć od pestek. Dodać cukier puder i wymieszać łyżką.

 

 

Słoneczne Risotto

2-3 łyżki masła

30g cebuli

ząbek czosnku

100g ryżu

1/4 szklanki białego wina

ok 600 ml bulionu

2 łyżki parmezanu

4 szparagi

oliwa szczypiorkowa

szynka szwarcwaldzka

kurkuma, cayenne, pieprz czarny, sól

 

Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, po chwili dodać jeszcze trochę masła i wsypać ryż, chwileczkę go podsmażyć. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Podlewać bulionem aż ryż stanie się kremowy. Na koniec dodać łyżkę-dwie masła i parmezan, wymieszać. Na osobnej patelni zrobić chips z szynki. Szparagi pokroić w prążki i dodać do ryżu na ostatnie dwie minuty. Główki szparagów blanszować i następnie podsmażyć na patelni po szynce. Ładnie wyłożyć na talerzu i na koniec zrobić kropeczki dekoracyjne z oliwy szczypiorkowej.


SMACZNEGO :) !

 

Robert  Kaczmarzyk
Następna osoba:

Robert Kaczmarzyk

tvnpix