Ewelina Konopińska

Ma 26 lat i mieszka w Kutnie. Jest trenerem piłki nożnej oraz prowadzi własną szkółkę piłkarską.

MAKARON Z CUKINII
1 cukinia
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Cukinię tniemy nożykiem do julienne (ja cięłam ręcznie). Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
MAKARON BURACZANY
2 szklanki mąki
2 buraki czerwone
2 jajka
1 żółtko
pół łyżki soli
1 łyżka oliwy
Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 45 minut. Kiedy buraki już będą miękkie, wyciągamy je z piekarnika, studzimy i kroimy w kostkę. Następnie pokrojone buraki wkładamy do blendera i miksujemy razem z jajaki, żółtkiem, solą i oliwą. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy puree buraczane. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą- około 15/20 minut- ciasto musi być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu cista, przekładam je do miski wysmarowanej wcześniej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Jak już ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je a następnie sypiemy mąką. Makaron wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy przez 2/3 minuty.
GRILLOWANE GRUSZKI
1-2 gruszki
masło klarowane
Gruszki kroimy na połówki lub ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na gorącej patelni grillowej przeciętą stroną od dołu. Grillujemy około 10 minut.
STEKI WOŁOWE
Steki wołowe
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
rozmaryn świeży
Przed usmażeniem posypujemy steki solą i pieprzem. Rozgrzewamy maśło na patelni i smażymy stek przez minutę z każdej strony, a potem tyle czasu ile chcemy, w zależności od poziomu wysmażenia. Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i układamy je na talerzu. Przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 3-5 minut przed krojrnirm czy podaniem.
DODATKOWO
Do dekoracji tych dwóch talerzy użyłam prażonych płatków migdałów i borówek
Pozostałe wiadomości