Uczestnicy
Powrót do listy

Gabriela Twardowska

Gabriela  Twardowska
Ma 27 lat i mieszka w Warszawie. Pracuje w dziale kadrowo-płacowym w firmie outsourcingowej.

Ravioli z sezonową zieleniną

Ciasto:

-400 g mąki typu 00

-75 g semoliny

-12 jajek ( żółtka )

-2 łyżki oliwy

-1 łyżka wody

 

Farsz:

-1 duży ziemniak

- masło

-1 ząbek czosnku

-papryczka chili

-oliwa

-warzywa: użyłam boćwina, szpinak, rukola

-parmezan

-gałka muszkatołowa

-ricotta

-pieprz czerwony

-tymianek

 

1. Zacznij od przygotowania ciasta na makaron. Oddziel żółtka od białek - używamy samych żółtek. Wysyp mąkę na blat i zrób "kopiec". Wymieszaj żółtka z oliwą i wodą i wlej je do środka "kopca" z mąki. Widelcem wymieszaj składniki - używaj początkowo widelca, ciasto bardzo klei się do rąk. Uformuj z ciasta kule. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Zwiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min, żeby odpoczęło.

2. Obierz ziemniaka, pokrój w kawałki i gotuj, aż zmięknie. Odcedź i odparuj, potem włóż z powrotem do rondla i ubij z dwoma łyżkami masła, szczyptą soli i pieprzu.

3.Obierz czosnek i pokrój w cienkie paseczki oraz posiekaj chili. Na patelnię wlej oliwę i usmaż czosnek z chili na rumiano. Umyj zieleninę, usuń zdrętwiałe końcówki. Wrzuć na patelnię. Mieszaj, aż zwiotczeją, poczekaj, aż zrobią się ciemnozielone, a wilgoć wyparuje. Studź warzywa.

4.Posiekaj zieleninę bardzo drobno i dodaj ją do ubitych ziemniaków. Posyp parmezanem i połową gałki muszkatołowej, dodaj ricotte. Wymieszaj farsz.

5. Zrób ravioli, gotuj w osolonym wrzątku, ok. 2 minut.

6. Podawaj na palonym maśle z tymiankiem i czerwonym pieprzem.

Karina  Trzcionka
Następna osoba:

Karina Trzcionka

tvnpix