Iwona Kurczab

Ma 29 lat i urodziła się w Limanowej. Obecnie mieszka w Berlinie, gdzie pracuje jako rekruter.

Meksykański Burger Wegański z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli z batatami I dwoma sosami. W środku burgera znajdziemy: majonez wegański (na spodzie bułki), rukolę, burgera, quacamole, karmelizowaną czerwoną cebulę i musztardę sarepską (od góry bułki). Domowe bułki pszenno-owsiane (9 sztuk): Składniki: 1,5 szklanki mleka roślinnego 30g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżka syropu z agawy 2 łyżeczki soli 1/3 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju Dodatkowo: sezam/ płatki owsiane Do miski wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać syrop z agawy, przesiane mąki, sól i płatki owsiane. Można zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto oprószyć mąką i zostawiać pod przykryciem w ciepłym miejscu 2 godziny lub do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Z Przygotowanego ciasta wyrobić bułki, i położyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem roślinnym i posypać sezamem bądź płatkami owsianymi. Bułki piec 15-20 minut (aż się zarumienią). Chwilę ostudzić, i gotowe.
Meksykański burger wegański (4-5 sztuki) Składniki:
250g czerwonej fasoli 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki sezamu 3 łyżki nasion słonecznika 1/2 papryczki chilli Mała czerwona cebula ząbek czosnku sól
pieprz papryka wędzona kumin kolendra
Ugotuj kaszę jaglaną. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. To samo uczyń z chilli - nie musisz obierać :). Na suchej patelni lekko podpraż ziarna słonecznika i sezamu. Odcedzoną, lekko rozgniecioną fasolę, ugotowaną kaszę, warzywa i nasiona wrzuć do miski i wymieszaj. Wedle uznania i smaku dodaj przyprawy, ja osobiście ich nie "żałuję" by smak burgerów był pełen smaków. Nagrzej piekarnik do 180 st.C i przygotuj blaszkę papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formuj kotleciki około 8-10 mm i piecz około 10-15 minut.
Karmelizowana cebula:
Składniki 2-3 czerwone cebule średniej wielkości 2-3 łyżeczki oliwy 3-4 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu balsamicznego odrobina wody Sól
Pieprz Cebulę pokrój w kółeczka, i podgrzej na patelni oliwę. Smarz cebulę na małym ogniu aż zrobi się miękka. Następnie dodaj odrobine wody, ocet balsamiczny oraz cukier. Mieszaj aż cukier zacznie się karmelizować. Przypraw delikatnie solą i pieprzem.
Quacamole: mała czerwona cebula pół limonki czosnek pieprz sól
avocado oliwa kumin Pokroić na drobną kostkę czerwoną cebulę. Dodać avocado (należy rozgnieść na przykład widelcem), sok z limonki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i dodać trochę oliwy do smaku. Majonez wegański z wody spod ciecierzycy Składniki: 160 ml wody spod ciecierzycy (1 puszka) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka musztardy sarepskiej duża szczypta pieprzu 1/2-2 szklanki oleju rzepakowego Wszystkie składniki poza olejem, umieść w wysokim naczyniu. Delikatnie pochyl blender i miksuj na wysokich obrotach 1-2 minuty. Powinna powstać piana, a całość "podejść" lekko do góry. Wlewaj powoli olej, nie przestając miksować. Ilość oleju zależy od tego, jak gęsty majonez chcesz uzyskać. Przechowuj w lodówce w maksymalnie tydzień.
Sos słodko-ostry Składniki: Chili Limonka Imbir 2 ząbki czosnku woda 200ml cukier 60g 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pokrój w drobne kawałeczki (bądź część rozgnieć w moździerzu dla lepszego smaku) chilli, imbir oraz czosnek. Wszystkie składniki prócz cukru i mąki ziemniaczanej umieszczamy w garnuszku z wodą i podgrzewamy. Następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i pozostaw chwile na niskim ogniu.
Bataty z piekarnika: Składniki: 3-4 bataty oliwa z oliwek rozmaryn wędzona papryka pieprz sól
Bataty pokroić w łódeczki. W miseczce zmieszać oliwę z rozmarynem oraz wędzoną papryką. Wymieszać bataty z marynatą. Rozgrzać piekarnik do 220 st.C i wyłożyć bataty na papier kuchenny. Piec przez około 15-20 minut.
Pozostałe wiadomości