Uczestnicy
Powrót do listy

Izabela Czerniawska

Izabela  Czerniawska
Ma 23 lata i urodziła się w Białymstoku. Obecnie mieszka w Birmingham i jest managerem we włoskiej restauracji.

Stek wołowy z pierogami ruskimi na sosie z czarnego pieprzu

Składniki:
- pomidorki koktajlowe (ok.5 sztuk na gałązce)
- rukola (garść)
- parmezan (dwie szczypty)
- olej z avocado (łyżka)
-pieprz czarny ziarnisty (ok.pół paczki)
-szalotka (4 sztuki)
-śmietana (ok 200 ml)
- musztarda (łyżka)
-wino czerwone (ok.250ml)
- ziemniaki (200g)
- twaróg (200g)
- cebula (1 sztuka)
-mąka (250g)
- olej (łyżka)
-jajko (1szt)
-tymianek (3 gałązki)
-czosnek (6 ząbków)
-masło (25g)
-steak z polędwicy wołowej (250g)
-sól, pieprz, woda
-koperek (opcjonalnie)


Przepis:
Obierz ziemniaki, pokrój w ćwiartki i ugotuj. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę, podsmaż na łyżce oleju. Roztłucz ostudzone ziemniaki, dodaj twaróg i cebulę następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą i jeszcze raz pieprzem.

Do miski wsyp mąkę, dodaj ok pół szklanki ciepłej wody, łyżkę oleju i jajko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodaj trochę mąki. Rozwałkuj cieniutko ciasto, szklanką wytnij kółka, nałóż farsz z pierwszego akapitu i zrób pierogi.

W międzyczasie rozgnieć delikatnie ziarenka pieprzu (nożem lub moździerzem) i wrzuć do rondelka. Posiekaj 3 ząbki czosnku i szalotkę na drobno i dodaj do pieprzu. Przesmaż wszystko razem na oleju. Gdy szalotka się już zeszkli dodaj wino i zagotuj. Po kilku minutach, gdy płyn lekko wyparuje, dodaj musztardę, około 250ml wody i śmietanę. Zostaw sos gotujący się na około 20 minut czasem mieszając.

Nastaw posoloną wodę na pierogi. Na patelnię wrzuć 3 ząbki zmiażdżonego czosnku, gałązki świeżego rozmarynu i masło. Gdy patelnia będzie gorąca (bardzo gorąca) dodaj mięso i smaż po ok 2-3minuty z każdej strony. Woda powinna się już gotować, więc wrzuć tam pierogi i gotuj aż wypłyną. Gdy mięso jest już usmażone przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową i zostaw na kilka minut żeby "odpoczęło". Na patelnie po mięsie połóż gałązkę z pomidorkami koktajlowymi i obsmaż je delikatnie z obu stron.

Do miski wrzuć garść rukoli łyżkę oleju z avocado i dodaj trochę parmezanu, wszystko razem wymieszaj.

Na talerz daj trochę sosu, na który połóż kilka pierogów. Obok połóż sałatkę z rukoli. W centralnym punkcie talerza połóż steka a na jego wierzch podsmażone pomidorki.

Ja, aby dodać trochę więcej koloru swojemu daniu posypałam pierogi koperkiem.

Gotowe! Well done! Smacznego! :)

Krystian  Burek
Następna osoba:

Krystian Burek

tvnpix