Uczestnicy
Powrót do listy

Jan Przybył

Jan  Przybył
Ma 25 lat i mieszka w Warszawie. Pracuje jako montażysta filmowy.

Comber jagnięcy na konfiturze z cebuli podany z gnocchi z kozim serem i truflami z sosem pomidorowym i kompotem z truskawek i rabarbaru z dodatkiem mięty pieprzowej

 

Comber - składniki:

 

- 30 dag combru jagnięcego (najlepiej w całości),

- świeży tymianek,

- 2 ząbki czosnku,

- 50 ml oliwy z oliwek.

 

Konfitura z cebuli - składniki:

 

- 50 dag cebuli cukrowej,

- 1 kg cebuli czerwonej,

- 2 łyżeczki cukru,

- 100 ml nalewki truskawkowej (ewentualnie czerwone wino półwytrawne),

- limonka.

 

Gnocchi - składniki:

 

- 50 dag ziemniaków (najlepiej mączystych),

- 15 dag mąki włoskiej do pizzy (może też być zwykła mąka pszenna typ 550),

- 2 żółtka,

- 15 dag ser koziego, tzw. rolada,

- mała czarna trufla włoska 13-gramowa (zawsze możecie użyć pasty truflowej, która jest bardziej dostępna w sklepach),

- 50 dag pomidorów malinowych lub puszka pomidorów krojonych,

- ząbek czosnku,

- 50 ml oliwy z oliwek,

- bazylia do dekoracji.

 

Kompot - składniki:

 

- 1 kg truskawek,

- 2 łodygi rabarbaru,

- 4 łodygi mięty pieprzowej lub zwykłej,

- 10 dag cukru.

 

 

Kompot:

Truskawki pozbaw szypułek i obierz rabarbar. Zalej wodą (700ml) i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Rozgnieć owoce w garnku (ja używam tłuczka do ziemniaków), dodaj cukier (ja lubię kwaśny kompot, więc daję 2 łyżeczki cukru), odstaw z ognia na 15 minut, po czym przelej przez sitko do drugiego garnka. Do dzbanka dodaj łodygi mięty i zalej gorącym przecedzonym kompotem.

 

Comber:

Mięso oczyść z błon i zamarynuj w oliwie z pokrojonym czosnkiem i z całymi łodygami tymianku, odstaw na godzinę do temperatury pokojowej. Wrócimy do niego później :)

 

Konfitura z cebuli:

Cebulę posiekaj w dosyć drobne paski, skarmelizuj cukier na patelni, najlepiej go nie mieszając. Bezpośrednio na gorący karmel wrzuć cebulę i energicznie mieszając smaż 3 minuty, po czym dolej nalewkę lub wino, zmniejsz ogień i poczekaj około 5 minut, aż wyparuje alkohol. Wyciśnij pół limonki i wlej sok do cebuli, dodaj 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem 20 minut.

 

Gnocchi:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po ostygnięciu obierz i bardzo porządnie tłuczkiem rozgnieć je na gładką masę. Dodaj mąkę i 2 szczypty soli i delikatnie wygniataj, aż uzyskasz zwartą masę. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, zrób wgłębienie, wrzuć do niego żółtka i wygniataj (jeśli ciasto będzie się za bardzo lepiło, dodaj trochę mąki). Po wygnieceniu odstaw ciasto na bok na 10 minut. W tym czasie wrzuć do miski kozi ser, zetrzyj trufle i dodaj pół kieliszka oliwy lub trzy łyżki pasty truflowej (ale wtedy nie dodawaj już oliwy, która jest w paście), wymieszaj dokładnie.

Z ciasta uformuj wałek i rozgnieć go do ok. 0,5 cm grubości. Na środku powstałego kawałka ciasta zrób wgłębienie, włóż do niego trochę farszu i zamknij farsz w cieście, sklejając je na górze. Pokrój na kawałki, posyp lekko mąką i odstaw na bok. W tym czasie wyjmij gniazda nasienne z pomidorów, sparz pomidory i zdejmij z nich skórki, pokrój w kostkę i wrzuć na podsmażony na oliwie czosnek. Redukuj pół godziny na średnim ogniu i dodaj sól (jeśli wybierzesz puszkę pomidorów to redukuj tylko 15 minut). Świeże pomidory po duszeniu można przecisnąć przez sito, aby pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne.

 

Comber:

Rozgrzej patelnie grillową, wrzuć comber na patelnię, podsmaż go z obu stron i włóż do piekarnika na 110 stopni na 15 minut. Możesz również przyrządzić comber na grillu.

 

Wrzuć gnocchi do gotującej się wody i poczekaj, aż wypłyną. Wyłóż na talerz po jednej stronie konfiturę z cebuli, a po drugiej maźnij sosem pomidorowym, połóż na nim gnocchi, dodaj na wierzch świeżo siekaną bazylię. Wyjmij mięso z piekarnika i posyp je solą według uznania. Wyłóż konfiturę z cebuli i gotowe:)

Natalia  Parzysz
Następna osoba:

Natalia Parzysz

tvnpix