Joanna Gawłowska

Ma 24 lata i mieszka w Zabrzu. Pracuje w fabryce na produkcji.

FILET Z ŁOSOSIA PODANY NA SOSIE MAŚLANO- CYTRYNOWYM Z PUREE Z BATATÓW I SURÓWKĄ Z SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI. SKŁADNIKI FILET Z ŁOSOSIA 2 DUŻE BATATY MASŁO 100 g PÓŁ DUŻEGO SELERA ŚMIETANA 12% 2 ŁYŻKI POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH NATKA PIETRUSZKI SOK Z CYTRYNY (3 ŁYŻKI) PRZYPRAWY (SÓL, PIEPRZ, ROZMARYN) ZĄBEK CZOSNKU Seler zetrzeć na małych oczkach. Posiekane wcześniej orzechy i natkę pietruszki połączyć z selerem. Dodać łyżkę śmietany i przyprawić do smaku. Bataty obrać i ugotować, jednak nie do całkowitej miękkości. Dodać łyżkę masła, świeży tymianek, sól do smaku i zblendować na gładkie puree. Łososia delikatnie posolić, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym zaczynając od strony skóry, na dość wysokim ogniu. Gdy skórka się przyrumieni, zmniejszyć moc palnika i smażyć z drugiej strony około minuty. Sok z cytryny( rozgrzać na patelni, dodać masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pozostałe wiadomości