Joanna Mrozek

Ma 35 lat i mieszka w Rudzie Śląskiej. Pracuje jako sprzedawca na stacji paliw.

AŻUROWE NALEŚNIKI AMERYKANSKIE Z LEMON CURD Składniki 4 średnie cytryny, Skórka z 1 cytryny , 3 jajka, 150 g cukru, 120 g masła Wykonanie. Do małego rondelka wlewam sok z cytryny oraz dodaje startą skórkę, cukier ,jajka. Mieszam wszystko trzepaczką. Ustawiam małą moc palnika i dodaje po kawałku masło. Należy ciągle mieszać. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, zwiększam delikatnie moc ciągle mieszając. Kiedy nasza masa się zagotuje i pojawią się pierwsze bąbelki ponownie zmniejszam moc. Masę należy mieszać tak długo aż osiągnie odpowiednią konsystencję (lekko zgęstnieje) trwa to ok 20 min. PLACUSZKI Składniki 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli 2 łyżki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka Wykonanie Jajka wraz z mlekiem mieszam trzepaczką dodaje olej , cukier, sól, proszek do pieczenia. Składniki mieszam tak długo aż cukier się rozpuści nastepie partiami dodaje przesianą mąkę. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać aby pozbyć się niechcianych grudek. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewam małymi partiami ciasto i smażę tak długo aż powstaną pęcherzyki. Aby wykonać pancakes w kształcie ażurowych placków potrzebna jest buteleczka z cieniutkim dziubkiem. DELIKATNY FILET Z SANDACZA Z KAWIOREM Z SOKU Z CYTRYNY , SALATKA Z PORA I GROSZKU W SOSIE MAJONEZOWO- MUSZTARDOWYM Z PIETRUSZKĄ. Składniki 1 Filet sandacza Mąka Sól Pieprz ziołowy Czerwona cebula Por biała część Groszek konserwowy Masło Pietruszka Sok z cytryny Wykonanie Filet oczyszczam i osuszam, następnie doprawiam solą i pieprzem ziołowym Panieruję delikatnie mąką. Pora kroję delikatnie na cieniutkie talarki , skrapiam cytryną dodaję sól , pieprz , groszek oraz posiekaną drobno natkę pietruszki(Odstawiam na chwilę aby smaki się połączyły) Wykonanie majonezu 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sok z cytryny Sól Pieprz 350 ml oleju Jajko wbijam do miski dodaję sól, pieprz,musztardę, sok z cytryny następnie miksuję na małych obrotach stopniowo zwiększając. Delikatnym strumieniem dolewam olej , im więcej tym majonez gęściejszy. Gotowy majonez mieszam z odrobiną musztardy i dodaję do naszego pora . Filet sandacza smażę na maśle klarowanym do momentu zarumienienia mąki nie za długo. KAWIOR Z SOKU Z CYTRYNY składniki 2g agar -agar 3 cytryny Strzykawka Mocno schłodzony olej Wykonanie Wyciskam sok z cytryn , wlewam do garnka wsypuję 2g agar agar i doprowadzam do wrzenia . Strzykawkę napełniam sokiem cytrynowym i pomal wpuszczam do schodzonego oleju. Powstałe kuleczki opłukuje wodą aby pozbyć się nadmiaru oleju. MASŁO KLAROWANE Masło 82 % tłuszczu Masło rozpuszczam w garnku i gotuję na małej mocy aż się rozpuści. Wytworzone białko ściągam łyżką a resztę przelewam przez gazę.
Pozostałe wiadomości