Karina Trzcionka

Ma 25 lat i mieszka w Świerklanach w województwie śląskim. Pracuje jako kosmetyczka.

Fondant czekoladowy z bukietem róż
- Fruzelina wiśniowa:
Składniki :
450 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania :
Mrożone wiśnie wsypać do rondelka, przykryć i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier, sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i wymieszać. Zagotować, odstawić z ognia.
Cześć fruzeliny zmiksować i przecisnąć przez sitko aby uzyskać sos do ozdoby deseru
- Fondant
Składniki :
50g masła
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki fruzeliny wiśniowej
2 jajka
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Łyżka mąki
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, wymieszać do połączenia się składników
W misce połączyć jajka i cukier na gładka masę, dodać sól, przestudzoną masę czekoladowa i make, połączyć za pomocą trzepaczki. Do kokilek dodać po lyzce masy, łyżeczce fruzeliny i znów masa czekoladowa.
Masa wystarcza na przygotowanie 2 dużych porcji. Kokilki wysmarować masłem i opruszyc kakao.
Nastawić piekarnik na 200° i piec 13min. Przed wyłożeniem na talerz odczekać 3 min
- Miseczka z czekolady
Składniki :
50g czekolady mlecznej
Balon
Sposob przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
Balon nadmuchać i zamoczyć w czekoladzie. Na papierze do pieczenia nałożyć łyżeczkę czekolady i uformować podstawkę, następnie położyć balon i włożyć do lodówki. Po ok godzinie można delikatnie przekłuć balon i delikatnie usunąć go ze środka miseczki.
- Truskawkowe róże :
Do przygotowania róż wybieramy jak największe truskawki. Lepsze będą odmiany o twardym i zwartym miąższu. Truskawki miękkie, soczyste i bardzo dojrzałe nie nadają się zbytnio, ponieważ w trakcie cięcia mogą się rozpaść na kawałki. Zostawimy szypułkę. Bardzo ważny jest ostry nóż.
Truskawki nacinamy pod kątem, zaczynać od dołu i delikatnie odchylamy aby utworzyły się płatki.
Czekoladowe liście:
Dowolne liście (u mnie mięta) myjemy i suszymy
Na dowolna stronę liścia nakładamy roztopiona czekoladę i wkładamy do lodówki na min pół godziny po czym delikatnie oddzielamy liść od czekolady.
W miseczce ułożyć truskawkowe róże, udekorować liśćmi
Wyłożyć gotowy fondant. Talerz udekorować sosem wiśniowym
Pozostałe wiadomości