Uczestnicy
Powrót do listy

Karina Trzcionka

Karina  Trzcionka
Ma 25 lat i mieszka w Świerklanach w województwie śląskim. Pracuje jako kosmetyczka.

Fondant czekoladowy z bukietem róż

 

- Fruzelina wiśniowa:

Składniki :

450 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych)

2 łyżki cukru

sok z 1/2 cytryny

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania :

Mrożone wiśnie wsypać do rondelka, przykryć i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier, sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i wymieszać. Zagotować, odstawić z ognia.

 

Cześć fruzeliny zmiksować i przecisnąć przez sitko aby uzyskać sos do ozdoby deseru

 

- Fondant

 

Składniki :

50g masła

100g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki fruzeliny wiśniowej

2 jajka

2 łyżki cukru

Szczypta soli

Łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, wymieszać do połączenia się składników

W misce połączyć jajka i cukier na gładka masę, dodać sól, przestudzoną masę czekoladowa i make, połączyć za pomocą trzepaczki. Do kokilek dodać po lyzce masy, łyżeczce fruzeliny i znów masa czekoladowa.

Masa wystarcza na przygotowanie 2 dużych porcji. Kokilki wysmarować masłem i opruszyc kakao.

Nastawić piekarnik na 200° i piec 13min. Przed wyłożeniem na talerz odczekać 3 min

 

- Miseczka z czekolady

 

Składniki :

50g czekolady mlecznej

Balon

 

Sposob przygotowania:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej

Balon nadmuchać i zamoczyć w czekoladzie. Na papierze do pieczenia nałożyć łyżeczkę czekolady i uformować podstawkę, następnie położyć balon i włożyć do lodówki. Po ok godzinie można delikatnie przekłuć balon i delikatnie usunąć go ze środka miseczki.

 

- Truskawkowe róże :

 

Do przygotowania róż wybieramy jak największe truskawki. Lepsze będą odmiany o twardym i zwartym miąższu. Truskawki miękkie, soczyste i bardzo dojrzałe nie nadają się zbytnio, ponieważ w trakcie cięcia mogą się rozpaść na kawałki. Zostawimy szypułkę. Bardzo ważny jest ostry nóż.

Truskawki nacinamy pod kątem, zaczynać od dołu i delikatnie odchylamy aby utworzyły się płatki.

 

Czekoladowe liście:

 

Dowolne liście (u mnie mięta) myjemy i suszymy

Na dowolna stronę liścia nakładamy roztopiona czekoladę i wkładamy do lodówki na min pół godziny po czym delikatnie oddzielamy liść od czekolady.

 

 

W miseczce ułożyć truskawkowe róże, udekorować liśćmi

Wyłożyć gotowy fondant. Talerz udekorować sosem wiśniowym

 

Karina  Śmieszek
Następna osoba:

Karina Śmieszek

tvnpix