Uczestnicy
Powrót do listy

Karolina Źródłowska

Karolina  Źródłowska
Ma 23 lata i mieszka w Łodzi. Pracuje jako specjalista do spraw marketingu w salonie samochodowym.

PIECZONA PIERŚ Z KACZKI W SOSIE BARBEQUE

Marynata:

  • 5 goździków
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru, ja użyłam brązowego
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek ciemnego octu winnego
  • Puszka pomidorów pelati bez przypraw
  • Świeży tymianek

 

Pierś z kaczki

- 2 piersi z kaczki

 

Pieczone warzywa korzenne

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 szalotka
  • 6 główek od szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży tymianek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Świeżo mielona sól i pieprz

 

Puree z batatów

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki masła
  • Świeżo mielona sól

 

Sposób przyrządzenia

 

Marynata:

  1. Do moździerza dodajemy goździki, ziele angielskie i imbir całość rozdrabniamy.
  2. Wsypujemy cukier do garnka i na niskim ogniu tworzymy z niego karmel, następnie dodajemy czosnek, powidła śliwkowe, ocet, sos sojowy oraz obie papryki.  Całość mieszamy i dodajemy pomidory pelati, oraz mieszankę przypraw z moździerza. Całość gotujemy na niskim ogniu dodając wody. Im więcej wody dodamy tym sos będzie delikatniejszy.

 

Pierś z kaczki:

  • pierś z kaczki czyścimy i wkładamy do naczynia żaroodpornego następnie zalewamy ją marynatą. (Najlepiej jakby kaczka leżała całą noc w marynacie.) Przygotowaną wcześniej kaczkę kładziemy na zimniej patelni i smażymy 10-12  minut od strony skory i 3 minuty z drugiej. Tak przygotowana kaczkę przekładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 8-10 minut (wedle uznania). Wyjąc pierś z piekarnika i pozostawić ja na talerzu lub kratce 5 minut przed rozkrojeniem.

 

 

Warzywa korzenne:

Marchew, pietruszkę obieramy ze skory i kroimy w słupki, ze szparagów odkrawamy główki (które wykorzystamy do dania), szalotkę obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i oddzielamy warstwa po warstwie. Całość wkładamy do miski, zalewamy oliwą, dodaje papryki, sól, pieprz oraz świeży rozmaryn. Warzywa smażę na patelni zaczynajac od marchwi, pietruszki i tymianku, po 5 minutach dodaje pozostałe składniki i podsmażam.

 

Puree z batatów.

 

Bataty obieram ze skóry, myje je i kroje na mniejsze kawałki. Wodę w garnku doprowadzam do wrzenia, sole ją w momencie gotowania się (osolona woda gotuje się dłużej). Bataty gotuje 15-20 minut. Ugotowane bataty odcedzam i dodaje do nich masło i świeżo mieloną sól. Całość blenderuje na kremową masę (można użyć widelca).

 

Tak przygotowane danie wykładam na talerz.

 

Smacznego!

Natalia  Ziętek
Następna osoba:

Natalia Ziętek

tvnpix