Klaudia Rejman

Ma 29 lat i mieszka w Ząbkach pod Warszawą. Pracuje jako starszy rekruter IT.

Bułka z pesto bazyliowym z burratą i pomidorem
Bułka:
300 g mąki pszennej ( najlepiej do wypieków drożdżowych)
160ml ciepłego mleka
25g drożdży ( zrobić rozczyn z mleka i odrobiny mąki oraz cukru)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
30 ml oliwy
Z drożdży zrobić zaczyn i zostawić na ok. 10 minut aby zaczął pracować
Pozostałe składniki wymieszać w misce - na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść ( około 5 minut ) by włókna glutenu zaczęły ładnie pracować. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut
W tym czasie przygotować pesto:
Pęczek bazylii, 30 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny zblendować na gładką masę
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2, rozwałkować na prostokąt, posmarować pesto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku na płaski rulonik. Przekroić go wzdłuż na pół i zapleść jak warkocz z 2 ogonków ;)
To samo zrobić z drugą połową
Wierzch posmarować oliwą i wstwić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut
Kawałek bułki przeciąć na pół, włożyć pomidora pokrojonego w plastry, śmietankową burratę, udekorować bazylią. Całość polać oliwą truflową.
Wędzona szynka podana z kluskami śląskimi, sałatką z selera i ogórka kiszonego oraz piklowanym rabarbarem
200g szynki wieprzowej
1 łodyga rabarbaru
1 seler
1 ogórek kiszony
dymka
majonez - 2 lyżki
sól i pieprz do smaku
ocet 100 ml
woda 50 ml
cukier - 1 łyżka
ziemniaki 400 g
mąka ziemniaczana 100 g
Opcjonalnie:
peklosól ( 20g na 1 kg mięsa)
zrębki wędzarnicze czereśniowe
Dzień przed wędzeniem natrzeć mięso peklosolą i zostawić w lodówce na 24h
Wędzenie( jeśli nie masz wędzarni - można kupić gotową szynkę wędzoną )
12h przed podaniem zamarynuj rabarbar -pokrój w paski wielkości 5 cm, zblanszuj w wodzie z cukrem, przełóż do słoika. Do wody dodaj ocet, zagotuj. Mieszanką zalej rabarbar i odstaw do lodówki
Przygotuj wędzarkę ( zapal podgrzewacze, nasyp zrębków, podlej wodą)
Szynkę połóż na ruszcie i wędź okolo 1,5h tak, by nie była sucha.
Sałatka:
selera pokrój w kostkę, zblanszuj, później przesmaż na złoto na oleju
Ogórka pokrój w kostkę i zmieszaj z selerem
Dodaj posiekaną dymkę, wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku
Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę i zagnieć kluski śląskie. Wrzuć na gotującą wodę i poczekaj aż wypłyną - odcedź, okraś masłem
Szynkę podsmaż krótko - tylko do podgrzania i zarumienienia - na oleju. Wyłóż na talerz obok klusek i sałatki, polej odrobiną sosu z rabarbaru i udekoruj marynowanymi łodygami.
Sernik z żelką jagodową:
700 g sera na serniki
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
4 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Aromat waniliowy
Spód:
100 g precli solonych
30g masła
Zblenduj wszystko na masę i wyłóż spód tortownicy, wcześniej wyłożony papierem do pieczenia
Sernik:
Składniki w temperaturze pokojowej
wszystkie składniki krótko zblenduj - do połączenia ale tak, żeby za bardzo nie napowietrzyć masy
Wylej na spód.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę ( najlepiej piec w kąpieli wodnej,ale wyjdzie też klasycznie - bez termoobiegu)
Żelka:
1 puszka jagod w zalewie
20g żelatyny
Żelatynę zalej wodą do napęcznienia, następnie rozpuść w ciepłej ale nie wrzącej wodzie
Jagody odsącz i do syropu dodaj żelatynę
Polej wystudzony sernik
Kiedy żelka zastygnie udekoruj jagodami i jadanymi kwiatami ( u mnie koniczyna, czarny bez i bez lilak)
Polej domowym syropem z bzu ;) ale na to, przepis dopiero w programie :D
Smacznego !
Pozostałe wiadomości