Klaudia Wesołowska

Ma 29 lat i mieszka w Warszawie. Jest nauczycielką w szkole podstawowej.

Raviolo con uovo
Składniki do ciasta:
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 50 g semoliny
- 3 jajka
- odrobinę ciepłej wody
- łyżka oliwy z oliwek
Składniki do farszu:
- ricotta 300 g
- 3 żółtka
- pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
-szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
- parmezan 60 g
Składniki do sosu:
-masło – 100 g
-świeża szałwia
-parmezan
-pieprz czarny ziarnisty
- skórka z cytryny – 1 szt
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka oraz semolinę. Ciasto wyrabiamy. Jak składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Z ciasta formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Z ricotty odlewamy płyn, dodajemy parmezan. Drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz trzy żółtka, gałkę muszkatołową, sól , pieprz oraz parmezan. Mieszamy.
Przygotowanie sosu:
Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz natką pietruszki.
Formowanie raviolo:
Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy rękawem cukierniczym formując gniazdko w środek wkładamy żółtko Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Tiramisu
Składniki :
-ok. 250g biszkoptów podłużnych
-500g serka mascarpone
-3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
-50g cukru lub cukru pudru
-6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
-250ml kawy espresso
-szczypta soli
-kakao do posypania
Przygotowanie:
-Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
-Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
-Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
-Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
-Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
-Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
-Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Pozostałe wiadomości