Krystian Burek

Ma 21 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako lektor języka angielskiego

Danie: Lasagne Bolognese
Składniki:
Sos Bolognese:
Oliwa do zeszklenia cebuli
Seler naciowy
Marchewka
Cebula
50 dag mielonego mięsa z indyka
Szklanka czerwonego wina
300 ml bulionu
Mały koncentrat pomidorowy
50 dag passaty pomidorowej
pieprz
Sos beszamelowy:
3 łyżki mąki
3 łyżek masła
600 ml
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Makaron lasagne
Tarty parmezan
Przygotowanie:
Sos Bolognese
W garnku:
Cebulę zeszklić na oliwie
Zblendować seler i marchewkę - dodać do cebuli Dodać połowę mięsa i obsmażyć a następnie wymieszać z resztą składników garnka Powtórzyć z drugą częścią mięsa Wlać wino i gotować 2 minuty Ciepły bulion wymieszać z koncentratem i wlać do reszty składników - zagotować Dodać passatę i doprawić pieprzem i solą - gotować 2,5h
Sos Beszamelowy:
W garnku dobrze rozgrzać masło dodać mąkę i podpiec mieszając.
Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos będzie gładki.
Gotować pare minut.
Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 175°C
Żaroodporną formę posmarować masłem i rozprowadzić po dnie sos beszamelowy.
Na sos ułożyć płaty lasagne. Na płatach rozprowadzić sos pomidorowy, sos beszamelowy i posypać parmezanem.
Powtórzyć do wyczerpania składników.
Lasagne włożyć do piekarnika i piec przez 45 min. W połowie przykryć folią aluminiową.
Smacznego
Pozostałe wiadomości