Uczestnicy
Powrót do listy

Krystian Burek

Krystian  Burek
Ma 21 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako lektor języka angielskiego

Danie: Lasagne Bolognese

Składniki:

 

Sos Bolognese:

Oliwa do zeszklenia cebuli

Seler naciowy

Marchewka

Cebula

50 dag mielonego mięsa z indyka

Szklanka czerwonego wina

300 ml bulionu

Mały koncentrat pomidorowy

50 dag passaty pomidorowej

pieprz

 

Sos beszamelowy:

 

3 łyżki mąki

3 łyżek masła

600 ml

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

 

Makaron lasagne

Tarty parmezan

 

 

 

Przygotowanie:

 

Sos Bolognese

W garnku:

Cebulę zeszklić na oliwie

Zblendować seler i marchewkę - dodać do cebuli Dodać połowę mięsa i obsmażyć a następnie wymieszać z resztą składników garnka Powtórzyć z drugą częścią mięsa Wlać wino i gotować 2 minuty Ciepły bulion wymieszać z koncentratem i wlać do reszty składników - zagotować Dodać passatę i doprawić pieprzem i solą - gotować 2,5h

 

Sos Beszamelowy:

 

W garnku dobrze rozgrzać masło dodać mąkę i podpiec mieszając.

Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos będzie gładki.

Gotować pare minut.

Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Piekarnik nagrzać do 175°C

 

Żaroodporną formę posmarować masłem i rozprowadzić po dnie sos beszamelowy.

Na sos ułożyć płaty lasagne. Na płatach rozprowadzić sos pomidorowy, sos beszamelowy i posypać parmezanem.

Powtórzyć do wyczerpania składników.

 

Lasagne włożyć do piekarnika i piec przez 45 min. W połowie przykryć folią aluminiową.

 

Smacznego

 

 

tvnpix