Laura Machnik

Ma 19 lat i mieszka w Ząbkowicach Śląskich. Jest tegoroczną maturzystką.

Pierogi z nadzieniem curry z soczewicy, chutney pomidorowy na mleku kokosowym
Nadzienie do pierogów
1 szkl. Soczewicy
1 marchewka
2 szalotki
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kurkumy
1 opakowanie serka ricotta
Szczypta pieprzu
Ciasto
(Na około 50/60 pierogów)
0,5 kg mąki i mąka do podsypania
1 jajko
3 lub 4 łyżki oleju
Odrobina soli
Niepełna szklanka mleka
Chutney
12 pomidorów śliwkowych
4 szalotki
2 łyżki oleju kokosowego
2 lub 2,5 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
400 ml mleczka kokosowego
sól do smaku
Odrobina słodkiej papryki
2 Łyżeczki soku z cytryny
Odrobina pieprzu
FARSZ
  1. 1Soczewicę namoczyć przez ok. 1h w 1 l wody
  2. 2Odcedzam soczewicę, przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i gotuję ok. 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż soczewica zmięknie
  3. 32 szalotki pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na patelni na oleju kokosowym i dodać startą marchewkę, smażyć razem do miękkości
  4. 4Podsmażoną szalotkę i marchewkę dodajemy do gorącej soczewicy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia
  5. 5Przyprawić i dodać ricottę, delikatnie wymieszać
CIASTO
  1. 1Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić wgłębienie, wbić tam jaja i wlać olej potem pomału wlewać mleko.
  2. 2Wyrobić dokładnie aż powstanie kula. Przykryć folią i odstawić na ok. 1h
  3. 3Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wycinać szklanką kółka i nakładać farsz, sklejać pierogi
CHUTNEY
  1. 1Pomidory ponacinać i zalać wrzątkiem
  2. 2Obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę
  3. 3Szalotkę pokroić drobno, podsmażyć na złoto na łyżce oleju kokosowym
  4. 4Dodaj pokrojone pomidory miód, ocet, smażyć aż powstanie konsystencja marmolady
  5. 5Dodać resztę przypraw i wycisnąć sok z cytryny, na koniec powoli cały czas mieszając wlewać mleczko kokosowe i mieszać aż lekko zgęstnieje
Pierogi podawać z sosem i gotowe
Smacznego!
Pozostałe wiadomości