Uczestnicy
Powrót do listy

Maria Hardziuk

Maria  Hardziuk
Ma 21 lat i urodziła się na Białorusi. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie pracuje jako kosmetolog.

Quiche z kurczakiem, pieczarkami i serem cheddar

 

Ciasto kruche: Mąka 300g Zimne masło 140g Zimna woda 90ml Sól duża szczypta Cukier 1,5 łyżeczki Ocet 1 łyżka Nadzienie: Oliwa z oliwek 1-2 łyżki 2 filety z piersi kurczaka 250g pieczarek Duża cebula 3 żabki czosnku 200ml śmietanki 3 jajka Sól i pieprz do smaku Ser cheddar 200g Pomidory cherry Świeży tymianek Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę z masłem, dodać sól, cukier, wodę, ocet. Wyłożyć ciasto do formy i zostawić w lodowce przez 2 godziny. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do delikatnego zarumienienia. ( można wyłożyć folia aluminiową i zasypać grochem żeby ciasto się nie podniosło) Podsmażyć cebule i czosnek na oliwie, dodać kurczaka, pieczarki, sól, pieprz, świeży tymianek. Wyłożyć do ciasta. Zalać mieszanka z jajek, śmietanki i sera(również doprawianą) Udekorować pomidorkami. Piec do zarumienienia w 180 stopni.

 

 

Pistacjowe ciasto muss:

4 jajka 120g cukru 120g maki 40g pasty pistacjowej Krem: 130g sera mascarpone 130ml śmietanki 30% 30g cukru 40g pasty pistacjowej Muss pistacjowy: 300ml śmietanki 130ml mleka 7g żelatyny 90g białej czekolady 20g cukru 50g pasty pistacjowej

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem 10 min. Wmieszać mąkę, dodać pastę pistacjową. Piec 18-20 min w 180 stopni.

 

Krem:

Ubić zimną śmietankę, mascarponę i cukier. Dodać pastę pistacjową.

 

Muss pistacjowy:

Zagotować mleko z cukrem, dodać białą czekoladę i żelatynę. Ostudzić. Ubić śmietankę, dodać do masy czekoladowej. Dodać pastę pistacjową.

 

Muss waniliowy:

Przygotowanie takie same jak i muss pistacjowy, nie dodawać pasty pistacjowej. Dodać cukier z wanilią.

 

Składanie tortu:

Forme obłożyć folią rantową. Zalać 2cm musu. Zamrozić. Dalej ułożyć tort na warstwę musu (biszkopty przyłożone kremem), zalać musem.

 

Tomek  Grabowski
Następna osoba:

Tomek Grabowski

tvnpix