Marlena Starzec

W tym roku skończy 34 lata. Pochodzi z Tychów i prowadzi własną działalność.

Zupa z krewetkami
Składniki:
krewetki surowe ok. 400g
galangal ok 10 cm kawałek
trawa cytrynowa 4 szt
marchew 1 szt
liście limonki suszone lub mrożone ok. 10 szt
szalotki 6 szt
pomidorki koktajlowe ok 150 g
makaron do ramenu
sos rybny
czerwona pasta curry
czosnek ok 10 ząbków
mleko kokosowe 1L
świeża kolendra (cała doniczka)
papryczka chilli
limonka
Wykonanie:
Obieram krewetki, pancerzyki zostawiam.
Na odrobinie oleju w garnku podsmażam pancerzyki z krewetek, ząbki czosnku (przekrojone, żeby uwolniły aromat), obrane dymki (przekrojone wzdłuż na połowy), liście kaffiru, marchew w plastrach, zmiażdżoną trawę cytrynową i galangal (obrany i pokrojony w plastry)
Po kilku minutach zalewam wszystko ok 1,5 L wody, gotuję ok godziny na wolnym ogniu. Wywar odcedzam. Wykorzystuję tylko płynną część. Dolewam mleko kokosowe. Zagotowuję. Doprawiam czerwoną pastą curry i sosem rybnym, na tyle intensywnie, żeby zupa nie wymagała soli.
Do gotującej się zupy dodaję przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i obrane krewetki (polecam też groszek cukrowy, którego akurat nie udało mi się kupić). Gotuję na małym ogniu ok. 3 minuty. w Tym czasie gotuję makaron.
Zupę podaję na makaronie ramen, posypaną obficie świeżą kolendrą i posiekanym chilli i sokiem wyciśniętym z limonki.
Smacznego :)
Pozostałe wiadomości