Uczestnicy
Powrót do listy

Marta Wierzchowska

Marta  Wierzchowska
Ma 42 lata i mieszka w Słupsku. Pracuje w salonie łazienek jako projektant.

Przepis

Tortellini nadziewane aksamitną pastą z grillowanymi krewetkami i serkiem śmietankowym podawane z sosem z grillowanych krewetek, szparagów, cukinii i pomidorów koktajlowych

 

Ciasto

200 g mąki

6 żółtek

Wykonanie

Usypujemy kopczyk z mąki dodajemy po kolei żółtka delikatnie mieszając, następnie wyrabiamy, aby ciasto było elastyczne odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby odpoczęło

 

Nadzienie

200 g krewetek surowych najlepiej nieobranych

100 g serka śmietankowego

1/2 pęczka natki pietruszki

4 ząbki czosnku

1 papryczka chili

Oliwa

sok z 1/2 cytryny

 

Krewetki obieramy i myjemy zostawiamy aby obeschły, następnie solimy dodajemy świeżo zmielonego pieprzu polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy  na rozgrzaną patelnię grillową smażymy po dwie minuty z każdej strony i odkładamy do wystygnięcia, na zwykłą patelnie wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz chili (połowę odkładamy do sosu)  kiedy krewetki przestygną,  blendujemy je przez chwilkę a następnie dodajemy serek śmietankowy i przesmażoną połowę czosnku z chili na koniec dodajemy pół pęczka drobno posiekanej pietruszki solimy pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy na gładką masę.

 

Sos

Pęczek szparagów

4 mini cukinie lub jedna normalna

10 pomidorów koktajlowych

100 g  krewetek surowych obranych

200 ml śmietanki 30%

parmezan do posypania

 

Sos

Szparagi zielone myjemy i suszymy, odłamujemy twarde końcówki (użyjemy je do sosu) cukinie mini myjemy i  suszymy następnie kroimy na pół, pomidory koktajlowe myjemy i suszymy

Rozgrzewamy patelnię grillową a niej układamy delikatnie polane oliwą szparagi. cukinię i pomidory koktajlowe grillujemy ok 10 minut i wykładamy na talerz

Śmietankę 30 % wlewamy do garnka dorzucamy końcówki szparagów które nie nadają się do grillowania do tego dodajemy pancerzyki z obranych  krewetek i gotujemy 20 -30 minut na wolnym ogniu, kiedy śmietanka już się zredukuje odkładamy 4 szparagi oraz dwa kawałki cukinii i po 2 pomidorki koktajlowe do dekoracji a resztę szparagów i cukinii kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do sosu a pomidorki grillowane przecieramy przez sitko i wlewamy sos do śmietanki solimy pieprzymy do smaku,

na patelni przygotowujemy krewetki do dekoracji , na rozgrzany przesmażony już  wcześniej czosnek i chili   wrzucamy nasze krewetki podlewamy pół szklanki białego wina i dusimy je około 5 minut, krewetki wykładamy na talerz  a pozostały sosik wlewamy do naszej śmietanki i mam gotowy sos, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę

 

Kiedy ciasto odpocznie dzielimy je na pół i  rozwałkowujemy je na 2 bardzo cienkie płaty, każdy płat kroimy na prostokąt o wysokości 6 cm następnie w odległości około 3 cm od siebie układamy kulki farszu, zawijamy płat na pół wcześnie zwilżając jego brzegi i robimy pierożki w kształcie kwadratu około 3 na 3 cm, do zagotowanej i osolonej wody wrzucamy pierożki i gotujemy je około 3 minut, wykładamy na bok, kiedy sos jest już gotowy układamy na talerzu po 2 szparagi grillowane kawałki cukinii i pomidorki koktajlowe  jako dekorację obok  wykładamy nasze pierożki i polewamy wszystko powstałym sosem na bazie śmietanki na wierzchu dekorujemy krewetkami a na koniec delikatnie posypujemy parmezanem.

 

Gabriela  Twardowska
Następna osoba:

Gabriela Twardowska

tvnpix