Uczestnicy
Powrót do listy

Michał Medyński

Michał  Medyński
Ma 27 lat i mieszka we Wrocławiu. Z zawodu jest fotografem i grafikiem.

1. Szawarma - palestyński kawał mięsa. Porcja na 6-8 osób

 

składniki:

 

- 1 kg podudzia z kurczaka

- 0,5 kg piersi z

- laska cynamonu

- 6 do 8 goździków

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 2 ziarna kardamonu

- łyżka papryki słodkiej w proszku

- łyżeczka kurkumy

- pieprz w ziarnach ok. pół łyżeczki

- 4 ząbki czosnku

- pół pęczka pietruszki

- 50 ml oliwy z oliwek

- 1 mała papryczka chilli

- 1 cytryna

 

Przygotowanie:

Podudzia oraz piersi umyć, osuszyć. Pierś pokroić w szerokie cienkie plastry. Usunąć kości z podudzia i również pokrowiec w cienkie, szerokie plastry. Nie usuwać skóry.

 

W moździerzu utrzeć cynamon, goździki,  kardamon, pieprz, ziele angielskie na proszek. Utarte przyprawy wysypać do miski. W moździerzu rozgnieść czosnek z oliwą, chilli i pietruszką na masę przypominająca pesto. Do miski z przyprawami dodać masę z czosnku i pietruszki. Wycisnąć sok z cytryny do miski, dodać sól, paprykę w proszku i kurkumę. Zmieszać wszystkie składniki i natrzeć marynatą pokrojone mięso. Marynować około 24h.

 

Następnego dnia należy wyciągnąć mięso z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C. Przygotować jedna duża cebulę i rozciąć ja na pół. Ustawić jedną połówkę w brytfanie i wbić w nią dwa patyczki do jedzenia sushi tak aby następnie nabijać na nie mięso. Uformować wieże z plastrów kurczaka, nabijając pierś oraz podudzie. Piec w rozgrzanym do piekarniku ok 1 godzinę i 10 minut.

 

2. Sos jagurtowo - miętowy

 

Składniki:

- jogurt typu bałkańskiego duzy

- gałązka koperku

- garść liści mięty

- jeden duży ogórek gruntowy

- 2 ząbki czosnku

- sól

- 40 ml oliwy

- pół cytryny

 

Przygotowanie:

Do miseczki wlać ok. 200 ml jogurtu greckiego/bałkańskiego. Rozgnieść czosnek, posiekać koper oraz miętę, ogórka obrać i wyciąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki dodać do jogurtu i wymieszać. Doprawić solą oraz oliwą do smaku.

 

3. Chlebek pita

 

Składniki:

- ok 200 g jogurtu greckiego/bałkańskiego

- 50 ml oliwy

- 200 g mąki

- 20 g drożdży

- 100 ml wody

 

Przygotowanie:

W misce rozpuścić całe drożdże w ciepłej wodzie. Dodać dwie łyżki mąki i wymieszać tak aby powstał zaczyn, odstawić na ok 15 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodać jogurt, oliwę, sól i resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dosyć wilgotne i luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut i w ty czasie zacząć rozgrzewać piekarnik na temp. 250'C. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 4 porcje i formować placuszki o średnicy ok. 10-15 cm. Następnie ułożyć placki na papierze do pieczenia. Blachę położyć na najwyższym piętrze w piekarniku tuż pod grzałkami. Piec ok. 5 minut, placki powinny wypełnić sie powietrzem w środku w trakcie pieczenia.

 

4. Humus

 

Składniki:

- 50 g sezamu

- 200 g ciecierzycy suchej

- 3 ząbki czosnku

- łyżeczka kminu rzymskiego

- zimną woda

- soda oczyszczona

- 1 cytryna

- sól

- 50 ml oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę wsypać do garnka i zalać zimną wodą na ok 12-15 h przed gotowaniem. Do wody dodać pół łyżeczki sody. Sezam prażyć na patelni a następnie zblendowac w wysokim naczyniu z płaskim dnem na gładką masę, można dodać kilka kropli oliwy co pomoże w uzyskaniu płynnej masy. Mielić ok 10-15 minut. Po namoczeniu ciecierzycy umyć dokładnie i zalać świeżą wodą z dodatkiem pół łyżeczki sody, można dodać listek laurowy. Zagotować a następnie gotować przez ok 1 godzinę na średnim ogniu. Pianę zbierająca się na wierzchu ściągać sukcesywnie. Po ugotowaniu ostudzić ciecierzycę a następnie zmielić blenderem na gładką masę, dodając sos z sezamu, czosnek, kmin, sól, sok z jednej cytryny oraz odrobinę wody. Wodę dodawać cały zaś w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Podawać z kleksem oliwy z oliwek, koperkiem na wierzchu oraz ulubioną mieszanka orientalnych przypraw.

 

5. Falafel

 

Składniki:

 

- 200 g ciecierzycy suchej

- 3 ząbki czosnku

- łyżeczka kminu rzymskiego

- 3 goździki

- pół laski cynamonu

- soda oczyszczona

- 1 cytryna

- natka pietruszki

- łyżeczka kurkumy

- 1 średnia cebula

- 1 papryczka chilli

- kolęda świeża

- sól

- łyżeczka mąki wg. uznania

 

Przygotowanie:

 

Ciecierzycę wsypać do garnka i zalać zimną wodą na ok 12-15 h przed smażeniem. Do wody dodać pół łyżeczki sody. Następnego dnia odsączyć wodę, wypłukać ciecierzycę i osuszyć. Wyspać ciecierzycę do miksera. W moździerzu utrzeć suche przyprawy i dodać do miksera wraz z resztą składników oraz pół łyżeczki sody. Zmielić całość na grubą masę, nie mielić zbyt drobno. Przełożyć masę do miseczki i dodać łyżeczkę mąki aby masa dała się formować i zagnieść. Rozgrzać na dużej patelni ok szklankę oleju słonecznikowego. Formować kulki lub kotleciki o średnicy od 3 do 4 cm szerokości. Obsmażać z dwóch stron po 5-6 minut z każdej do zrumienienia na średnim ogniu. Ściągnąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierze.

Kamila  Marciocha
Następna osoba:

Kamila Marciocha

tvnpix