Uczestnicy
Powrót do listy

Natalia Parzysz

Natalia  Parzysz
Ma 33 lata i mieszka w Krotoszynie. Pracuje jako specjalista ds. obsługi klienta w firmie transportowej.

PAD THAI

Składniki na przygotowanie pad thai

 

100 g makaronu ryżowego

2 łyżki oleju roślinnego / może być kokosowy

2 ząbki czosnku

tofu (naturalne)

1 pak choi

2 jajka

1 szklanka kiełków fasoli mung

2 dymki

 

SOS

4 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki pasty z tamaryndowca

3 pełne łyżki cukru palmowego

1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)

 

Do podania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Zagotować wodę w garnku i trochę posolić, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty.

Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.

W woku podgrzać olej i dodać starty czosnek,

Dodać tofu i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.

Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).

Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę i pak choi (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.

Artur Milanowski
Następna osoba:

Artur Milanowski

tvnpix