Uczestnicy
Powrót do listy

Paulina Filas-Wierzycka

Paulina  Filas-Wierzycka
Ma 32 lata i pochodzi z Krakowa. Mieszka w Gentofte (Dania), gdzie pracuje w laboratorium jako operator produkcji szczepionek.

''Wołowina po pekińsku''

 

Lista składników:

Wołowina (biała krzyżowa)  - 150-170g

Chińskie noodle z jajkiem- 1 porcja

Cebula dymka 1szt.

Cebula biała 1szt

Papryka czerwona - 1 mała lub 1/2 dużej

Papryczka chilli - 1szt

Fasola szparagowa - ok.8 strąków

Czosnek - 2 ząbki

Imbir - ok.10-20g

Sezam

Kiełki fasoli

Sos sojowy jasny i ciemny

Białe półwytrawne wino

Olej arachidowy ok.30ml

Woda ok.50ml

 

Sposób przygotowania:

Marynowanie mięsa:

Wołowinę kroimy w cienkie paski o grubości ok.5-7mm. Przygotowywujemy marynatę do mięsa z 2 łyżek ciemnego sosu sojowego i 2 łyżek wina. Mięso marynujemy min. 2godziny w lodówce. Przed smażeniem wołowiny wyciągamy ją ok.15 min wcześniej  z lodówki by nabrała temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotowywujemy sobie wszystkie pozostałe składniki warzywne.

Przygotowanie warzyw:

Obieramy imbir,czosnek, cebulę oraz  cebulę dymkę.  Szatkujemy w drobną kostkę czosnek oraz imbir, papryczke chilli i cebulę dymkę kroimy w cienkie plasterki (warzywa wrzucamy do jednego naczynia).

Cebulę oraz paprykę kroimy w grubą kostkę. Odkrajamy końce fasoli szparagowej i kroimy na 3 cześci. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osobnych naczyń.

Przygotowanie sosu :

Do wody dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 1 łyżkę ciemnego.

Przygotowanie makaronu:

1 porcję makaronu gotujemy ok.4 min

 

Smażenie:

Rozgrzewamy wok do wysokiej temperatury tak aby  zaczoł się lekko dymić. Wlewamy 20ml oleju arachidowego. Następnie wrzucamy na wok wołowinę palcami tak aby pozostała marynata pozostała w naczyniu. Smażymy około 1.5-2min. Mieso odkładamy na osobny talerz. Następnie wlewamy około 10ml oleju  na wok. Dodajemy imbir, czosnek, dymkę, chilli. Cały czas mieszając tak aby się nie przypaliło smażymy około kilku sekund. Następnie dodajemy fasolkę którą przesmażamy 1-1.5min. Dodajemy paprykę  i znów smażymy 1-1.5 min. Dodajemy cebulę i całoś smażymy aż cebula straci surowość, wrzucamy kiełki fasoli oraz sezam.  Następnie wlewamy przygotowany sos, mieszamy wszystko razem dokładnie. Dodajemy ugotowany makaron i wołowinę. Łączymy wszystkie składniki, krótko mieszając. Potrawe przekładamy do miski, dekorujemy sezamem i pokrojoną dymką.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Rafał  Fidyt
Następna osoba:

Rafał Fidyt

tvnpix