Paulina Romejko

Ma 29 lat i mieszka w Gdańsku. W wyniku ostatnich wydarzeń na świecie jest w trakcie zmiany pracy.

Danie: Tajska zupa z pomidorami i krewetkami
Składniki:
Wywar drobiowy ( włoszczyzna, ziele angielskie, pieprz czarny, kurczak )
Galangal / imbir
Trawa cytrynowa
Czosnek
Sos sojowy
Sos rybny
Olej kokosowy
Słodka papryka
Ostra papryczka
2 duże pomidory
Przecier z pomidorów
Krewetki ( około 8/10 )
Grzyby szare lub pieczarki
Limonka
Mleczko kokosowe
Kolendra opcjonalnie pietruszka
Przepis:
Przygotowujemy wywar drobiowy: do 2l wody dodaję kolejno mięso drobiowe, obrane warzywa ( marchewkę, por, białą kapustę, seler, pietruszkę ) oraz przyprawy ( ziele angielskie, pieprz czarny ). Wstawiam pod przykryciem na spory ognień. Gdy woda się zagotuje, ściągam szumowinę z wody, pochylam pokrywkę i zmniejszam ogień. Dodaję sól. Taki wywar gotuję około godziny. Wywar przelewam przez sito. Klarowny bulion będzie podstawą do mojej potrawy.
Pomidory parzę gorącą wodą i ściągam z nich skórę. Pozostawiam miąższ oraz pestki. Miąższ kroje w drobną kostkę. Pestki dodaje do 2 dużych łyżek przecieru pomidorowego ( jeśli mam używam takiego własnej roboty, jeśli nie posiłkuję się sklepowym ). Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego. Wrzucam wszystkie przyprawy : ostrą papryczkę ( można ją rozdrobnić ), słodka paprykę w proszku, galangal, rozgniecioną trawę cytrynową lub suszoną zależy jaką mam, liście kafiru. Przyprawy prażę kilka minut i dodaje do wywaru. Włączam pod zupą mały ogień. Dodaję 2 łyżki sosu sojowego, i jedną dużą łyżkę sosu rybnego. Dodaje pokrojone w kostkę pomidory i grzyby. Gotuję bez przykrycia około 30 minut.
Krewetki oczyszczam, doprawiam solą. Wrzucam na patelnie z łyżką oleju kokosowego. Skrapiam je połową limonki. Smażę z obu stron około 10 minut. Do zupy dodaję Przecier z pestkami pomidorów. Wlewam pół puszki mleczka kokosowego. Doprawiam pozostałą połową limonki ( tutaj opcjonalnie uzupełniam smak, ostry papryką w proszku, słodki brązowym cukrem, kwaśny wiekszą ilością soku z limonki, słony sosem sojowym). Całość serwuje kolejno na talerz: układam kilka krewetek, zalewam wywarem z warzywami. Wszystko posypuje posiekaną świeża kolendrą ( opcjonalnie gdy nie mam - pietruszką ). Smacznego :)
Pozostałe wiadomości