Uczestnicy
Powrót do listy

Robert Kaczmarzyk

Robert  Kaczmarzyk
Ma 46 lat i mieszka w Bochni. Obecnie prowadzi agroturystykę z domowym browarem i winnicą.

Burger schabowy z kiszoną cytryną i lebiodą

 

Burgery zaczynamy od...?
Upieczenia BUŁEK MAŚLANYCH!
Bo muszą ostygnąć, resztę robi się w mgnieniu oka.

Przepis na bułki:
Składniki na 8 dużych bułek:
250 ml mleka, letniego
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
8 g drożdży
1 jajko
1 żółtko
500g mąki tortowej

Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka wody
sezam do posypania

Standardowo najpierw zaczyn drożdżowy. Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, odrobiną mąki i soli.
Ważne żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Jak na zaczynie pojawią się bąbelki, dodajemy jajka, potem resztę mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki, ciasto podrośnie, dodajemy ciepłe masło intensywnie zagniatamy 5-8 minut, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ostatnia faza to dzielenie ciasta, formowanie do kształtu jaki chcemy uzyskać i przełożenie na blaszki do ostatniego wyrośnięcia przed wypiekiem. Dobrze jest posmarować je, kiedy bułki są jeszcze sprężyste, białkiem roztrzepanym z wodą i potem posypać sezamem. Uchroni to przed ewentualnym uszkodzeniem wierzchniej warstwy i "klapnięciem" bułek.
Piekę w około 160 stopniach przez 15-20 minut - to już zależy od piekarnika i trzeba mieć na bułki oko.

Mięso:
Kotlet schabowy z kiszoną cytryną, serem mozzarella, blanszowaną lebiodą, majonezem miodowym i sosem z suszonych pomidorów są bohaterami dzisiejszego odcinka.

Kiszone cytryny czasem powodują pewien rodzaj zniecierpliwienia, bo skoro już zrobiłem, to wypada ich użyć. Ale do czego? Do jakiej potrawy?
Proszszsz..do takiej właśnie!

Sałata, blanszowana lebioda, pomidor, oczko surowej cebuli i maślane bułki hamburgerowe z sezamem dopełniają całości.

Pewną ciekawostką może być sos z suszonych pomidorów, który nie występuje nader często a rzekłbym, że nie występuje praktycznie wcale w kucharskiej przestrzeni internetowej.
Wprowadza bardzo fajne odczucie słodyczy...takie...pomidorowe, intensywne. Polecam.

Rozbity kotlet z dobrego wiejskiego suchego schabu marynuję w poszatkowanej kiszonej cytrynie i odrobinie pieprzu. Jakość mięsa ma kluczowe znaczenie.
Nie potrzebna sól, bo kiszone cytryny są zarówno słone, jak i kwaśne.
Smażę na dobrze rozgrzanej, ciężkiej patelni grillowej.


Sosy:
Majonez miodowy, to efekt połączenia musztardy miodowej, oleju rzepakowego, surowego jajka, soli i cukru.
Wszystko blenduję mocnym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Suszone pomidory wraz z olejową zalewą z oregano i bazylią łączę z surowym jajkiem i intensywnie blenduję. Sól i pieprz do smaku.

 

Karolina  Joniec
Następna osoba:

Karolina Joniec

tvnpix