Uczestnicy
Powrót do listy

Tomasz Skobel

Tomasz Skobel
Ma 43 lata i mieszka w Radomiu. Pracuje jako logistyk.

Tofu w galaretce z mąki ziemniaczanej w sosie słodko – kwaśnym.

Składniki:

- tofu wędzone lub naturalne ( jak kto lubi )

- łyżka mąki ziemniaczanej

- 100 ml soku pomarańczowego

- 30 ml sosu sojowego jasnego

- 50 ml sosu chilli słodkiego

- łyżka cukru

-olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tofu kroimy dowolnie. Kostki, paski, plastry i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ilość

również dowolna (ja stosuje na jedną porcję 4 kostki ok 2cm)

Smażymy kosteczki z każdej strony aż się zarumienią.

W międzyczasie do rondelka wlewamy pozostałe składniki i gotujemy ok 15 min, tak by nie

doprowadzić do gotowania.

Po tym czasie i gdy mamy już gotowe tofu, wrzucamy je do rondelka z sosem . Gotujemy, aż nam się sos utworzy i zredukuje.

Podajemy na ciepło J

 

2.      Dane główne: Polędwica wieprzowa z sałatką z czerwonej fasoli

Składniki:

- polędwica wieprzowa

- estragon suszony

- czosnek ( dwa ząbki )

- sól

- pieprz

- oliwa z oliwek

- 20 g masła

Wszystkie przyprawy ucieramy, najlepiej nożem na desce do krojenia. Następnie wcieramy w mięso i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy dwie łyżki oliwy i masło. Smażymy mięso z każdej strony po 2 minuty.

Następnie wstawiamy do piekarnika na 12 minut.

Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i wykładamy na deskę do krojenia . Zostawiamy na ok 5 minut aby mięso odpoczęło.

Na patelnię po mięsie (nie myjemy jej) wlewamy 50 ml czerwonego wina półwytrawnego, wrzucamy gałązkę rozmarynu , ząbek czosnku (nie obieramy, tylko go zgniatamy) i czekamy aż alkohol nam z patelni odparuje. Po tym czasie wrzucamy masło aby lekko zagęścić nasz sos.

 

Składniki na sałatkę:

- czerwona fasola z puszki

- limonka

- łyżeczka drobno posiekanego imbiru

- szczypta pieprzu cayenne (może być chilli )

- 4-5 suszonych pomidorów odsączonych i drobno posiekanych

- ząbek drobno posiekanego czosnku

- łyżka miodu

- kilka kropel sosu sojowego

- garść duża kolendry świeżej posiekanej

- olej rzepakowy dwie łyżki

Wszystkie składniki siekamy i mieszamy ze sobą. Limonkę ścieramy na tarce i wyciskamy sok z ¼. Używamy oleju rzepakowego, gdyż ma posmak lekko orzechowy , możemy użyć innego (dowolność )

Podajemy wraz z polędwicą polewając sosem przygotowanym na patelni.

Jan  Przybył
Następna osoba:

Jan Przybył

tvnpix