Uczestnicy
Powrót do listy

Tomasz Szewczyk

Tomasz  Szewczyk
Ma 27 lat i mieszka w Karpicku w Wielkopolsce. Pracuje jako dyspozytor w firmie transportowej.

Bułeczki Bao z Jackfruitem/Bułeczki Bao z Belly Porkiem

 

Bułeczki Bao:

75 ml wody,

125 ml napoju ryżowego,

25 g drożdży

4 łyżki cukru

2 łyżki oleju

400g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

 

1.Wlej do miski ciepłą wodę, ciepłe mleko i dodaj drożdże, 2 łyżki cukru i olej, całość wymierzaj i zostaw na 15 min.

2.Do miski wsyp mąkę, sól, 2 łyżki cukru i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki.

3.Połącz zawartości misek z punktu 1. i 2. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

4.Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia.

5.Wyrośniete ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 cm i wytnij okręgi o średnicy około 12 cm.

6. Wycięte ciasto posmaruj delikatnie olejem, następnie złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.

7.Do wcześniej zagotowanej wody wstaw naczynie bambusowe do gotowania na parze i ułóż na nim bułeczki (nie za blisko siebie, bo mogą się posklejać). Gotuj je 8-10 min.

 

 

Farsz do Bao z jackfruita:

 

1 puszka jackfruita w zalewie słodkiej (565g)

1 łyżka oleju

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

kawałek imbiru

100g pieczarki brązowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki sosu hoisin

1 łyżka wędzonej papryki

100 ml wody

sól

 

1.Odlej zalewę z jackfruita, następnie przepych go pod wodą.

2.Delikatnie porozrywaj jackfruita palcami na mniejsze kawałki.

3.Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekaną cebulę, imbir, czosnek i chilli. Całość podsmaż około 1 min.

4.Dodaj pieczarki i podsmaż.

5.Dodaj marchewkę, a po kolejnych 2 min dodaj jackfruita.

6.Całość dopraw wędzoną papryką, koncentratem pomidorowym oraz sosem hoisin. Następnie zalej wodą, wymieszaj i smaż do wyparowania płynów.

7. Dodaj sól do smaku.

 

Farsz do Bao z Belly Porka:

 

1 kg boczku

1 średnia cebula

6 ząbków czosnku

125 ml bulionu

30 ml sosu ostrygowego

30 ml sosu hoisin

30 ml ciemnego sosu sojowego

30 ml miodu

30 ml wina ryżowego

500 ml wody

 

1.Boczek pokrój w kostkę (ok 2cm) i podsmaż w garnku z grubym dnem, do zbrązowienia.

2.Posiekaną cebulę i czosnek dodaj do smażącego się boczku.

3.W misce wymieszaj bulion, sos ostrygowy, sos hoisin, ciemny sos sojowy, miód, wino ryżowe i wodę.

4.Zawartość miski dodać do garnka i gotuj do momentu wyparowania płynów.

 

Dodatki do złożenia bułeczek Bao:

-liście świeżej kolendry

-ogórek zielony

-chilli

-marchewka

-posiekane orzechy ziemne

Tomasz Skobel
Następna osoba:

Tomasz Skobel

tvnpix