Uczestnicy
Powrót do listy

Tomek Grabowski

Tomek  Grabowski
Ma 27 lat i mieszka w Oświęcimiu. Pracuje jako projektant elektroniki w firmie produkującej lampy samochodowe.

Tomek Grabowski
Tomek Grabowski

Burger Prawie Chefa

Domowy ketchup

Składniki:

- 500g pomidorków koktajlowych

- 1/4 dużej cebuli

- duży ząbek czosnku

- pieprz syczuański

- sól

- ocet jabłkowy

- łyżeczka cukru brązowego

- pół łyżeczki sosu sriracha

- oliwa

 

Przygotowanie:

- cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie (najlepiej na patelni typu wok)

- po zeszkleniu się warzyw dodaj pół łyżeczki ostrego sosu i karmelizuj całość

- pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj na patelnię, zmniejsz ogień

- kiedy pomidory nabiorą kremowej konsystencji, dodaj przyprawy, cukier i ocet, pogotuj jeszcze chwilę i odstaw do wystygnięcia

- ketchup przetrzyj przez sitko, pozostałych skórek nie wyrzucaj, jeszcze się przydadzą do buraka

 

 

 

Domowy majonez

 

Składniki:

- 1 jajko

- 1 łyżeczka musztardy czeskiej

- 400ml oleju słonecznikowego

- 2 łyżki octu ryżowego

- sól kala namak

- pieprz kolorowy

 

Przygotowanie:

- sparz jajko wrzucając je na 10 sekund do wrzątku

- sól wraz z pieprzem rozdrobnij na pył w moździerzu

- wszystkie składniki umieść w wąskim wysokim naczyniu i blenduj stopniowo dolewając olej

 

 

 

Bułki hamburgerowe

Składniki (na 4 duże bułki):

- 250ml mleka do ciasta

- 400g mąki pszennej 450

- 150g zakwasu żytniego

- 7g drożdży sypkich

- łyżeczka soli

- łyżeczka cukru

- 1 jajko

- 4 łyżki roztopionego masła

- czarnuszka

- sezam

 

Przygotowanie:

- składniki ciasta wyrób w robocie w kilku fazach, najpierw drożdże, mleko, jajko, masło, cukier, następnie dodaj zakwas, potem stopniowo dodawaj mąkę, pod koniec dodaj sól.

- wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, najpierw na 30 minut. Po tym czasie wyrób je ponownie ręcznie. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie przełóż ciasto na blat, uformuj bułki i zostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

- bułki wyłóż na blachę, posmaruj mlekiem i posyp ulubionymi dodatkami, ja wybrałem czarnuszkę oraz sezam

- piec w 180 stopniach do zarumienienia (około 15 minut)

 

 

 

Pieprzno-herbaciane lody

Składniki:

- 200g śmietany 36%

- 1 łyżeczka grubo rozdrobnionego zielonego pieprzu

- 40g cukru

- 1 łyżeczka herbaty matcha

- 2 jajka

- sól

 

Przygotowanie:

- sparz jajka wrzucając je na 10 sekund do wrzątku

- ubij śmietanę

- rozdziel żółtka od białek

- żółtka utrzyj z cukrem oraz pieprzem

- białka ubij dodając pod koniec herbatę

- delikatnie wymieszaj powstałe trzy masy i przełóż do zamrażalnika

- niech cię nie skuszą wcześniej niż za 6 godzin

 

 

 

Burak

 

Składniki:

- 1 duży burak

- 100ml białego wytrawnego wina

- 200ml wody

- skórki pomidorów pozostałe po ketchupie

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

- buraka obierz i pokrój na plastry 5mm

- gotuj buraka przez 30 minut w wodzie z winem, cukrem i solą oraz pozostałym skórkami pomidorów z ketchupu

 

 

 

Karmelizowana cebula

Składniki:

- 3 duże czerwone cebule

- 2 łyżki sosu ponzu

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1 łyżka miodu

- 50ml burbonu

 

Przygotowanie:

- cebule pokrój w piórka i smaż na wolnym ogniu

- kiedy cebula się zeszkli dodaj sos ponzu, ocet balsamiczny oraz miód

- mieszaj cebulę co jakiś czas a gdy zacznie przywierać do patelni, dolej wody

- pod koniec dodaj 50ml burbonu

 

 

 

Puder z boczku

 

Składniki:

- 6 cienkich plastrów boczku

- 2 łyżki sezamu

 

Przygotowanie:

- ugriluj na chrupko 6 cienkich plastrów boczku a następnie osusz je dokładnie dociskając ręcznikiem papierowym

- zblenduj bekon z sezamem

 

 

 

Marynowana rzodkiewka

 

Składniki:

- 4 rzodkiewki

- sok z kiszonej kapusty

 

Przygotowanie:

- rzodkiewkę pokrój w plastry i zalej sokiem z kiszonej kapusty

- całość szczelnie zamknij i schowaj do lodówki. Na następny dzień twoja rzodkiewka powinna być gotowa. Osusz ją przed użyciem.

 

 

Mięso

Składniki (na dwa burgery):

- 400g mięsa mielonego wołowego

- pół łyżeczki ekstraktu z wołowiny argentyńskiej (argentinischer fleischextrakt)

- 4 łyżeczki serwatki z sera mozzarella di bufala

- pieprz

 

Wykonanie:

- rozpuść ekstrakt wołowy w serwatce a następnie dodaj do mięsa wraz z pieprzem

- dokładnie wyrób mięso i uformuj dwa burgery, możesz też wykorzystać część mięsa aby sprawdzić jego smak

 

 

 

Burger

 

Składniki:

- bułka hamburgerowa

- domowy majonez

- świeża sałata

- burak

- mięso wołowe

- ser cheddar

- marynowana rzodkiewka

- karmelizowana cebula

- świeża rukola

- puder z boczku

- domowy ketchup

 

Przygotowanie:

- usmaż mięso na rozgrzanej patelni dwie minuty z jednej strony i dwie minuty z drugiej dodając na górę ser cheddar

- przekrój bułkę na pół i ugrilluj ją na patelni z odrobiną oliwy

- spód bułki posmaruj majonezem, dodaj kolejno sałatę, buraka, ugrilowane mięso z serem,j kilka plasterków rzodkiewki, karmelizowaną cebulę oraz świeżą rukolę, posyp całość pudrem z boczku a górną część bułki posmaruj domowym ketchupem

- podaj z ulubionymi dodatkami, ja wybrałem pieprzowo-herbaciane lody

 

 

Joanna  Gawłowska
Następna osoba:

Joanna Gawłowska

tvnpix