Weronika Sidor

Ma 20 lat i mieszka w małej miejscowości niedaleko Lublina. Uczy się w szkole budownictwa i geodezji.

Dorsz /Jabłko/ Ziemniak
Składniki
150g dorsza masło
2 zielone kwaśne jabłka typ sól, pierz, koledra ziarna,
2 ziemnaki rosół drobiowo-warzywny,
2 młode rzodkiewki rozmaryn, czosnek
5 strączków fasolki szparagowej oliwa, wrzątek
garść liści rzodkiewki mięta
pestki dyni
Ziemniaki obieramy i wycinamy walce na wysokość ok 3 cm z jedmej strony nacinamy w gwiazdkę. Podsmarzamy na maśle z rozmarynem z nacięej strony, kiedy bedzie złote odwracamy i zalewamy do połowy wysokości rozołem i dusimy do miękości.
Obieramy jabłka kroimy na miejsze kawałki dusimy jak sie rozpadną doprawiamy świerzym pieprzem solą i kolędrą blędujemy na gładko.
Fasolke wrzucamy na wrzątek na ok 1 minute potem do zimniej wody by nie straciła zielonego koloru.
Liście rzodkiewki bledujemy z oliwą i miętą na pesto doprawiamy solą pieprzem.
Rzodkiewkę kriomy w cienkie plasterki.
Pestki prażymy na suchej patelni.
Fasolkę optaczmy w pesto z liści.
Dorsza smażymy na nagrzanej patelnki z dodatkiem oleju ok 2 minuty z każdej strony zależy od grubości kawałak (ok 2 cm) potem dodajemy masło i polewamy mięso przez chwile.
Mięso musi odpocząć na kratce lub desce minimum połowy czsu co spędził na patelni.
Wykładamy na talerz na płasko mus z jabłka na to układmay szparagi dokoła walce z ziemniaka na szparagi kładziemy dorsza dekorujmy pasterkami rodkiewki i pestkami dyni.
Pozostałe wiadomości