Weronika Sidor

Weronika Sidor
Ma 20 lat i mieszka w małej miejscowości niedaleko Lublina. Uczy się w szkole budownictwa i geodezji.

Dorsz /Jabłko/ Ziemniak

Składniki

 

150g dorsza                                                                                               masło

2 zielone kwaśne jabłka typ                                                                    sól, pierz, koledra ziarna,

2 ziemnaki                                                                                                rosół drobiowo-warzywny,

2 młode rzodkiewki                                                                                  rozmaryn, czosnek

5 strączków fasolki szparagowej                                                            oliwa, wrzątek

garść liści rzodkiewki                                                                                mięta

pestki dyni

 

Ziemniaki obieramy i wycinamy walce na wysokość ok 3 cm z jedmej strony nacinamy w gwiazdkę. Podsmarzamy na maśle z rozmarynem z nacięej strony, kiedy bedzie złote odwracamy i zalewamy do połowy wysokości rozołem i dusimy do miękości.

Obieramy jabłka kroimy na miejsze kawałki dusimy jak sie rozpadną doprawiamy świerzym pieprzem solą i kolędrą blędujemy na gładko.

Fasolke wrzucamy na wrzątek na ok 1 minute potem do zimniej wody by nie straciła zielonego koloru.

Liście rzodkiewki bledujemy z oliwą i miętą  na pesto doprawiamy solą pieprzem.

Rzodkiewkę kriomy w cienkie plasterki.

Pestki prażymy na suchej patelni.

Fasolkę optaczmy w pesto z liści.

Dorsza smażymy na nagrzanej patelnki z dodatkiem oleju ok 2 minuty z każdej strony zależy od grubości kawałak (ok 2 cm) potem dodajemy masło i polewamy mięso przez chwile.

Mięso musi odpocząć na kratce lub desce minimum połowy czsu co spędził na patelni.

Wykładamy na talerz na płasko mus z jabłka na to układmay szparagi dokoła walce z ziemniaka na szparagi kładziemy dorsza dekorujmy pasterkami rodkiewki i pestkami dyni.

tvnpix