Wojciech Kasprowicz Menu urodzinowe

_JW_9296Wojtek 6B.jpg
_JW_9296Wojtek 6B.jpg

Kwiatowe praliny

-100g czekolady gorzkiej

-100g czekolady mlecznej

-50g czekolady białej

-150ml śmietanki 36%

-patyczki do szaszłyków

-jadalne kwiaty

Zagotuj w garnku 100ml śmietanki. W dużej misce wymieszaj czekoladę gorzka z czekolada mleczną. wlej śmietankę do czekolady zostaw tak na około 2 min potem mieszaj do uzyskania gęstej czekoladowej glazury. Wylej glazurę do płaskiej miski i wstaw do zamrażalnika na około 45min. w małym rondelku zagotuj 50ml śmietanki a do małej miseczki wrzuć białą czekoladę dolej zagotowanej śmietanki i rozmieszaj do otrzymania glazury. Wyjmij z zamrażalnika schłodzoną czekoladę stwórz z niej kulki nabij na patyki a następnie zamocz w białej czekoladzie i dodaj płatki kwiatów.

Kaczka na kaszy z warzywami puree z groszku i coulis z fig

-Pierś z kaczki

-kasza jęczmienna

-1 batat

-1 cukinia

-1 bakłażan

-groszek zielony

-groszek cukrowy

-jabłka

-cydr

-ocet jabłkowy

-10 fig

-goździki

-anyż

-śmietanka 36%

-liść laurowy

-majeranek

-masło

-sól, pieprz, cukier

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. warzywa pokrój w drobną równą kostkę i przesmaż na patelni z masłem i majerankiem ok 15min pod koniec dodaj ugotowaną kasze i wymieszaj. Groszek zielony ugotuj około 5 min a cukrowy w osobnym rondlu około 4 min. Skórę kaczki natnij i wrzuć na suchą patelnię. Smaż do momentu aż skóra się ładnie zarumieni . Po usmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 8min. Groszek po ugotowaniu zblenduj i przetrzyj przez sito dodając masło i trochę śmietanki. Jabłka pokrój w poprzek na plastry o grubości 1cm następnie przekrój je na 4 części. W rondlu zagotuj cydr z octem jabłkowym, 3 goździkami, gwiazdką anyżu i liściem laurowym. Po zagotowaniu wrzuć jabłka i zostaw do ostudzenia. Na tłuszczu który został po wytapianiu kaczki przysmaż figi dodając 2 szczypty cukru pod koniec jeśli konieczne dodaj trochę masła. Aby uzyskać kremowy sos figowy przetrzyj go przez sito. Pierś z kaczki pokrój w plastry i połóż na kaszy z warzywami obok połóż marynowane jabłka. a na środku talerza na przemian nakładaj puree z groszku z culies z fig.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi dostaje od fanów zdjęcia intymnych części ciała?!

Klaudia El Dursi dostaje od fanów zdjęcia intymnych części ciała?!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?