Wojtek Kasprowicz Polski schab z kością

_5JW3784Wojtek 10B.jpg
_5JW3784Wojtek 10B.jpg

-Schab wieprzowy z kością

-4 ziemniaki małe

-kurki 100 g,

-1 rzodkiewka

-3 pietruszki

-2 marchewki

-seler naciowy

-2 szalotki

-kalafior

-wino czerwone

-olej

-masło

-sól, pieprz

-cukier

-majeranek

-zioła do przystrojenia

-orzechy laskowe, migdały

-mleko

-ocet jabłkowy

-boczek

Wytnij kawałek schabu z kością, posmaruj olejem, dodaj sól, pieprz i majeranek, odstaw na 20 minut. Zagotuj wodę z solą, wrzuć umyte nieobrane ziemniaki , gotuj do miękkości. 2 pietruszki obierz i ugotuj w wodzie z mlekiem w stosunku 1:1, z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu przerzuć do blendera i zmiksuj wraz z dodatkiem mleka i masła do uzyskania konsystencji kremowego puree. Rzodkiewkę pokrój w cieniutkie plasterki, zamarynuj w wodzie z octem jabłkowym, cukrem i solą, odstaw na 30 minut. Kalafiora potnij na malutkie różyczki i przesmaż na maśle. Pod koniec dodaj 2 szczypty cukru i smaż jeszcze 2 minuty. Kurki przesmaż na maśle, pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Oddziel resztę kości od schabu, połam na jak najmniejsze części i smaż w garnku na odrobinie oleju. W międzyczasie pokrój pietruszkę, marchewki i szalotki oraz seler naciowy i przesmaż na oleju na patelni. Gdy kości będą już koloru złoto-brązowego, dorzuć do nich przesmażone warzywa, zalej 100 ml wina czerwonego, poczekaj, aż płyn się zredukuje o 1/3, zalej wodą tak, aby przykryła to, co jest w garnku. Gotuj ok 30 minut na dużym ogniu. Po tym czasie przelej płyn przez sitko i redukuj do uzyskania mocnego wywaru ok 200 ml. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło, żeby zagęścić. Mięso obtocz w posiekanych orzechach i migdałach , obsmaż na patelni na średnim ogniu, aby zarumieniło się z obu stron, jeśli konieczne wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, żeby się równo dopiekło. Ziemniaki po ugotowaniu przekrój na pół, wyjmij połowę wnętrza i napełnij puree pietruszkowym. 2 plastry boczku przesmaż z obu stron i pokrój w drobną kostkę.

Na talerzu połóż kawałek mięsa, 5 połówek faszerowanego ziemniaka, obsyp smażonym boczkiem, dodaj resztę składników, dookoła polej sosem. Danie przystrój pietruszką i tymiankiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"