Wojtek Kasprowicz Polski schab z kością

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Wojtek Kasprowicz  Polski schab z kością
Wojtek Kasprowicz Polski schab z kością 

-Schab wieprzowy z kością

-4 ziemniaki małe

-kurki 100 g,

-1 rzodkiewka

-3 pietruszki

-2 marchewki

-seler naciowy

-2 szalotki

-kalafior

-wino czerwone

-olej

-masło

-sól, pieprz

-cukier

-majeranek

-zioła do przystrojenia

-orzechy laskowe, migdały

-mleko

-ocet jabłkowy

-boczek

Wytnij kawałek schabu z kością, posmaruj olejem, dodaj sól, pieprz i majeranek, odstaw na 20 minut. Zagotuj wodę z solą, wrzuć umyte nieobrane  ziemniaki , gotuj do miękkości. 2 pietruszki obierz i ugotuj w wodzie z mlekiem w stosunku 1:1, z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu przerzuć do blendera i zmiksuj wraz z dodatkiem mleka i masła do uzyskania konsystencji kremowego puree. Rzodkiewkę pokrój w cieniutkie plasterki, zamarynuj w wodzie z octem jabłkowym, cukrem i solą, odstaw na 30 minut. Kalafiora potnij na malutkie różyczki i przesmaż na maśle. Pod koniec dodaj 2 szczypty cukru i smaż jeszcze 2 minuty. Kurki przesmaż na maśle, pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Oddziel resztę kości od schabu, połam na jak najmniejsze części i smaż w garnku na odrobinie oleju. W międzyczasie pokrój pietruszkę, marchewki i szalotki oraz seler naciowy i przesmaż na oleju na patelni. Gdy kości będą już koloru złoto-brązowego, dorzuć do nich przesmażone warzywa, zalej 100 ml wina czerwonego, poczekaj, aż płyn się zredukuje o 1/3, zalej wodą tak, aby przykryła to, co jest w garnku. Gotuj ok 30 minut na dużym ogniu. Po tym czasie przelej płyn przez sitko i  redukuj do uzyskania mocnego wywaru ok 200 ml. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło, żeby zagęścić.  Mięso obtocz w posiekanych orzechach i migdałach , obsmaż na patelni na średnim ogniu, aby zarumieniło się z obu stron, jeśli konieczne wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, żeby się równo dopiekło. Ziemniaki po ugotowaniu przekrój na pół, wyjmij połowę wnętrza i napełnij puree pietruszkowym. 2 plastry boczku przesmaż z obu stron i pokrój w drobną kostkę.

Na talerzu połóż kawałek mięsa, 5 połówek faszerowanego ziemniaka, obsyp smażonym boczkiem, dodaj resztę składników, dookoła polej sosem. Danie przystrój pietruszką i tymiankiem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix