Wojtek Kasprowicz Smaki Świata

_JW_9216Wojtek 6A.jpg
_JW_9216Wojtek 6A.jpg

Kurczak z curry

-Pierś z kurczaka

-pasta żółte curry

-przyprawa curry

-garam masala

-kurkuma

-szalotka

-por

-kolendra

-limonka

-pomidory

-papryka

-papryka ostra

-pieprz cayenne

-olej kokosowy

-sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2cm i zamarynować w oleju kokosowym, curry i ostrej papryce. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać pastę curry i przesmażyć ok 3 min. Na kolejnej patelni przesmażyć szalotkę oraz por. W garnku zagotować 200ml wody i wrzucić 4 pokrojone pomidory oraz pół czerwonej papryki, chwilę pogotować następnie dodać przesmażoną pastę curry oraz przesmażoną cebulę z porem. Po ok 10 min dodać przyprawę curry oraz kurkumę. Następnie przy pomocy blendera zblendować wszystko. Po zblendowaniu dodajemy pół puszki mleka kokosowego kolendrę oraz sok z połowy limonki i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Gotujemy około 45min kontrolując czy sos nie zredukował się za bardzo. Podajemy z listkami świeżej kolendry.

Krewetki w tempurze z sosem sojowym

-3 krewetki

-sos sojowy

-imbir 2 cm

-woda 100ml

-mąka 150g

-olej

-sól, pieprz

3 krewetki oczyszczamy oraz wyjmujemy jelita. Marynujemy w sosie sojowym z imbirem ok 20min a następnie nadziewamy na wykałaczki. W misce łączymy wodę z mąką i szczyptą soli. Krewetki maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym

Guacamole

-awokado

-czerwona cebula

-pomidor

-papryka czerwona

-limonka

-kolendra

-pieprz

-sól

-oliwa z oliwek

Wyjmij z awokado miąższ i rozdrobnij za pomocą widelca. Cebulę, pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do avocado. Posiekaj kolendrę ,wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj do awokado wraz z łyżeczką oliwy. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Spring rollsy

-marchewka

-por

-grzyby mun

-papryka czerwona zielona I żółta

-cebula czerwona

-makaron ryżowy

-pędy bambusa

-sos rybny

-sól,pieprz

-olej

Wszystkie warzywa pokrój w cienkie paski, grzyby mun namocz w wodzie a później również pokrój. To samo zrób z makaronem ryżowym. Wszystko razem wymieszaj ,dopraw. Papier ryżowy zwilż wodą. Gdy stanie się miękki nałóż farsz i zwiń a później usmaż na głębokim tłuszczu.

Ceviche z dorsza

-100g dorsza

-1 cytryna

-1 limonka

-pół cebuli czerwonej

-10 listków kolendry

-cukier, sól, pieprz

Dorsza bez skóry pokrój w grubą kostkę i zalej sokiem z jednej cytryny i jednej limonki dodaj posiekaną czerwoną cebulę oraz kolendrę i szczyptę cukru. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Grillowany bakłażan z pomidorem mozzarella rukolą oraz parmezanem

-Bakłażan

-pomidor

-mozzarella

-rukola

-parmezan

-oliwa

-sól, pieprz

1cm plaster bakłażana zgrilluj na patelni z małą ilością oliwy. Po ugrillowaniu nałóż na niego plaster pomidora, plaster mozzarelli i włóż na 5 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po podpieczeniu wyłóż na talerz dodaj kilka listków rukoli oraz zetrzyj parmezan. Gotowe danie lekko skrop oliwą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości