Zadanie grupowe i sufletowe wyzwanie, czyli przepisy z 6. odcinka "MasterChefa"!

6. odcinek 10. sezonu
6. odcinek 10. sezonu

Drużyna Różowa: Mariusz, Marco, Maciek, Mateusz

PrzystawkaCeviche z przegrzebków, świeży tatar, olej kolendrowy

  • 4 przegrzebki
    • sok z limonki
      • kilka ziaren czerwonego pieprzu
        • skórka z limonki
          • oliwa
            • pół selera naciowego
              • ¼ jabłka
                • ogórek zielony
                  • sól
                    • cała doniczka kolendry
                      • 50 ml oleju
                        • chili
                          • cytryna

                            Przegrzebki pokroić na osiem części, wrzucić do miski, dodać sok z całej limonki, startą skórkę z połowy limonki i sok z cytryny. Doprawić solą, chili i wymieszać. Ogórka obrać, wydrążyć miąższ, pokroić w kosteczkę, seler i jabłko tak samo pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Wszystko doprawić oliwą, solą i czerwonym pieprzem. Miskę z przegrzebkami i miskę z tatarem włożyć do lodówki. Oliwę wlać do garnka, podgrzać ją do 45 stopni, przelać do blendera, dodać pół doniczki kolendry i blendować 2-3 minuty na szybkich obrotach. Dodać resztę kolendry, blendować dalej. Przecedzić przez sitko z gazą.

                            Na środek talerza wyłożyć 2 stołowe łyżki ceviche, obok wyłożyć tatar i dookoła polać olejem kolendrowym.

                            Danie główne

                            Polędwica wołowa z blanszowanymi szparagami, grillowane plastry bakłażana, sos na bazie wina czerwonego

                            • polędwica wołowa
                              • 2 szparagi
                                • bakłażan
                                  • czerwone wino 200 ml
                                    • cebula biała i czerwona
                                      • marchewka, pietruszka, seler korzeń
                                        • sól, pieprz
                                          • masło
                                            • tymianek
                                              • łyżka oliwy
                                                • czosnek

                                                  Sos: do garnka wkładamy wszystkie warzywa pokrojone, delikatnie je przypalamy na ogniu, a jak się zarumienią, dolewamy oliwę i dusimy chwilę. Zalewamy czerwonym winem i redukujemy. Po redukcji dolewamy wodę i dalej dusimy. Znowu dolewamy wino, dodajemy tymianek, a po zredukowaniu wszystkiego przelewamy przez sito ze ściereczką. Sam sos wlewamy na patelnię, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie znowu redukujemy na ogniu, dodajemy zimne masło, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Posoloną wołowinę kładziemy na patelnię z bardzo małą ilością oliwy. Smażymy przez 2 minuty z jednej strony, przewracamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy masło i tymianek, masełkujemy około minuty. Mięso odstawiamy do odpoczęcia na ok. 5 minut.

                                                  Szparagi blanszujemy ok. minutę. Wyciągamy, odstawiamy. Bakłażana kroimy na plastry półcentymetrowe, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy plasterki czosnku, które skrapiamy oliwą. Grillujemy ok. 4 minuty z każdej strony. W moździerzu kruszymy bardzo dużą ilość czarnego pieprzu.

                                                  Na talerz kładziemy 3 plasterki polędwicy, obok szparagi i plaster bakłażana, z boku polewamy sos. Na sam koniec pieprzymy całe danie. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.

                                                  Deser:

                                                  Ciasto kruche z salsą owocową, włoską bezą i cytrusowym vinegretem

                                                  Vinegret:

                                                  • skórka z jednej cytryny
                                                    • 3 łyżki oliwy
                                                      • sok z 2 cytryn
                                                        • cukier do smaku;

                                                          Wszystko wymieszać.

                                                          Ciasto kruche:

                                                          • 100 g mąki
                                                            • 50 g masła
                                                              • 30 g cukru

                                                                Wszystko zagnieść, rozwałkować między listkami papieru, wyłożyć na blaszkę i włożyć do lodówki do bardzo dobrego schłodzenia. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.

                                                                Salsa:

                                                                • mango
                                                                  • granat
                                                                    • cytryna
                                                                      • cukier

                                                                        Obrać mango, następnie pokroić w drobną kosteczkę; granat pokroić na pół i wyciągnąć pestki. Cytrynę obrać i pokroić na segmenty, posypać delikatnie cukrem, wymieszać.

                                                                        Włoska beza:

                                                                        • 1 białko
                                                                          • łyżka cukru pudru
                                                                            • szczypta soli, parę kropel cytryny

                                                                              Ubić pianę na sztywno w robocie kuchennym. Masę włożyć do rękawa z końcówką gwiazdki.

                                                                              Na talerz wyłożyć 3 beziki, opalić palnikiem, obok wyłożyć pokruszone ciasto kruche, obok salsę owocową, skropić vinegretem całe danie. Ozdobić kwiatami jadalnymi.

                                                                              Drużyna bordowa: Renia, Marlena, Kasia, Arek

                                                                              Przystawka

                                                                              Ceviche z dorsza i krewetek

                                                                              • 2 krewetki tygrysie
                                                                                • 100 g polędwicy z dorsza
                                                                                  • pół limonki, pół cytryny, pół pomarańczy
                                                                                    • pół papryczki chili
                                                                                      • plaster dojrzałego mango
                                                                                        • plaster jabłka chrupiącego
                                                                                          • pół szalotki
                                                                                            • szczypta cukru
                                                                                              • garść świeżej kolendry
                                                                                                • pół pomidora
                                                                                                  • 1/3 czerwonej papryki
                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                      • czosnek

                                                                                                        Wyciskamy soki z cytrusów, solimy, dodajemy chili, kolendrę i posiekaną szalotkę. Rybę i krewetkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do zalewy i wkładamy do lodówki. Resztę składników kroimy w kosteczkę, a po ok. 10 minutach łączymy wszystko razem. Druga krewetkę podsmażamy krótko na rozgrzanej oliwie z czosnkiem, po ok. 1,5 minuty z każdej strony.

                                                                                                        Na talerzu układamy krewetkę i kwiaty jadalne, a zimne ceviche umieszczamy w małej miseczce.

                                                                                                        Danie główne

                                                                                                        Polędwica wołowa na puree z selera i pietruszki, sos jeżynowy, demi glace

                                                                                                        • polędwica wołowa
                                                                                                          • czerwone wino
                                                                                                            • szalotka
                                                                                                              • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                  • rozmaryn
                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                      • masło
                                                                                                                        • seler, pietruszka, marchewka, cebula
                                                                                                                          • bułka tarta
                                                                                                                            • świeże zioła wg uznania
                                                                                                                              • ser (parmezan, ser żółty)

                                                                                                                                Oczyszczamy polędwicę wołową, resztki podsmażamy w garnku do dużego zarumienienia, zalewamy winem, dodajemy marchewkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy do zredukowania do 3 łyżek płynu. Przecedzamy przez sito, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                Seler i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i solimy, a następnie gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                Ok. 5 cm stek z polędwicy wołowej smarujemy ze wszystkich stron oliwą, wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną suchą patelnię, smażymy z obu stron przez ok. 2 minuty. Później zmniejszamy ogień do minimum, wrzucamy masło, czosnek i rozmaryn, oblewamy steki masełkiem z przyprawami, solimy i pieprzymy. Odstawiamy do odpoczęcia pod przykryciem. Kroimy na ok. 1,5 cm plastry.

                                                                                                                                Zioła blendujemy z bułką tartą, solimy i zostawiamy na ściereczce do wyschnięcia.

                                                                                                                                Sos jeżynowy:

                                                                                                                                150 g jeżyn zalewamy wodą z cukrem, redukujemy płyn, przecieramy przez sitko, doprawiamy do smaku cukrem.

                                                                                                                                Chips serowy:

                                                                                                                                Ścieramy na drobnych oczkach ser, wkładamy do piekarnika na 180 stopni, termoobieg i pieczemy do zarumienienia.

                                                                                                                                Na talerzu robimy kleks z sosu jeżynowego, nakładamy łyżkę puree, kładziemy 2 plasterki polędwicy, polewamy sosem demi glace, układamy chips serowy, a danie posypujemy posypką ziołową.

                                                                                                                                Deser

                                                                                                                                Crunch z salsą truskawkowo – miętową z biała czekoladą, bitą śmietaną, posypką z cukrem miętowym

                                                                                                                                Ciasto kruche:

                                                                                                                                • 100 g mąki
                                                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                                                    • 30 g cukru

                                                                                                                                      Wszystkie składniki zagniatamy, następnie wałkujemy na placek o grubości pół centymetra, wykładamy na formę do pieczenia i wkładamy do lodówki na 10 minut. Następnie wkładamy do piekarnika w temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut.

                                                                                                                                      Salsa:

                                                                                                                                      • truskawki
                                                                                                                                        • mięta
                                                                                                                                          • cukier
                                                                                                                                            • prosecco

                                                                                                                                              5-7 truskawek kroimy w malutką kosteczkę, siekamy 3 listki mięty, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy łyżką prosseco rose. Wszystko mieszamy, odstawiamy do chłodnego miejsca na 10 minut.

                                                                                                                                              Robimy cukier miętowy:

                                                                                                                                              Do moździerza wrzucamy łyżkę cukru i łyżkę posiekanej mięty, rozcieramy i wysypujemy na talerz do przeschnięcia.

                                                                                                                                              Śmietana i czekolada:

                                                                                                                                              • śmietana 30%
                                                                                                                                                • cukier puder
                                                                                                                                                  • biała czekolada

                                                                                                                                                    Ubijamy śmietankę 30% z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Odstawiamy do lodówki.

                                                                                                                                                    Roztapiamy białą czekoladę.

                                                                                                                                                    Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy, kruszymy w dłoni, rozsypujemy na talerzu. Wyciągamy salsę truskawkowo – miętową, układamy na crunchu. Robimy kleksa z bitej śmietany, 2 kleksy z roztopionej białej czekolady i wszystko posypujemy cukrem miętowym.

                                                                                                                                                    Drużyna beżowa: Zuza, Kamila, Ela, Roksana

                                                                                                                                                    Przystawka

                                                                                                                                                    Placuszki z cukinii z salsą bazyliową

                                                                                                                                                    • cukinia
                                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                                        • ząbek czosnku
                                                                                                                                                          • mąka pszenna 3 łyżki
                                                                                                                                                            • jajko
                                                                                                                                                              • 1/3 pęczku koperku
                                                                                                                                                                • olej

                                                                                                                                                                  Cukinię trzemy na tarce na dużych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy, dodajemy resztę składników, doprawiamy i mieszamy. Smażymy na patelni na głębokim oleju placuszki na złoty kolor.

                                                                                                                                                                  Sos miętowy:

                                                                                                                                                                  • śmietana 18% z dodatkiem jogurtu naturalnego (po 2 łyżki)
                                                                                                                                                                    • pęczek mięty
                                                                                                                                                                      • cukier
                                                                                                                                                                        • sól, pieprz do smaku.

                                                                                                                                                                          Wszystko blendujemy na gładki sos.

                                                                                                                                                                          Salsa:

                                                                                                                                                                          • granat
                                                                                                                                                                            • 2 pomarańcze
                                                                                                                                                                              • świeży ogórek
                                                                                                                                                                                • bazylia -świeże listki-1 doniczka
                                                                                                                                                                                  • sok z cytryny, sok z limonki
                                                                                                                                                                                    • cukier, sól,

                                                                                                                                                                                      Ogórek kroimy w kosteczkę wielkości pestek granatu. Pomarańcze filetujemy, kroimy na 3 części, bazylię siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy, odstawiamy na 10 minut.

                                                                                                                                                                                      Na talerzu robimy kleks z sosu miętowego, na sos kładziemy placuszki. Odsączamy salsę, wykładamy obok placuszków.

                                                                                                                                                                                      Danie główne

                                                                                                                                                                                      Polędwica wołowa na puree z białych warzyw i z blanszowaną marchewką

                                                                                                                                                                                      • seler biały, pietruszka biała
                                                                                                                                                                                        • mleko
                                                                                                                                                                                          • sól, cukier, pieprz

                                                                                                                                                                                            Warzywa pokroić na kawałki, ugotować w mleku do miękkości. Odcedzić, zblendować na gładką masę i doprawić, cukrem, solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                            Sos jeżynowy:

                                                                                                                                                                                            • jeżyny
                                                                                                                                                                                              • maliny
                                                                                                                                                                                                • cukier
                                                                                                                                                                                                  • cytryna

                                                                                                                                                                                                    10 jeżyn i 10 malin wrzucić na patelnię, zasypać cukrem, zagotować do miękkości, dodać sok z cytryny, zblendować i przetrzeć przez sito.Blanszowana marchew:

                                                                                                                                                                                                    • marchew
                                                                                                                                                                                                      • masło
                                                                                                                                                                                                        • sól
                                                                                                                                                                                                          • świeży tymianek

                                                                                                                                                                                                            Marchewkę obrać, pokroić w julienne i blanszować w gorącej wodzie. Następnie przełożyć na patelnię, dodać masło, cukier, sól i świeży tymianek. Podsmażyć na złoty kolor.

                                                                                                                                                                                                            Polędwica:

                                                                                                                                                                                                            • polędwica wołowa
                                                                                                                                                                                                              • czosnek
                                                                                                                                                                                                                • masło
                                                                                                                                                                                                                  • tymianek

                                                                                                                                                                                                                    Z polędwicy wykroić stek o grubości 3 cm, posolić, obsmażyć na gorącej patelni 2 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej skórki. Dołożyć masło, 2 ząbki rozgniecionego czosnku i tymianek, masłekować ok. 3 minuty.

                                                                                                                                                                                                                    Sos jus:

                                                                                                                                                                                                                    • ścinki z polędwicy wołowej
                                                                                                                                                                                                                      • marchew, pietruszka, seler
                                                                                                                                                                                                                        • czosnek
                                                                                                                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                                                                                                                            • tymianek
                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                • masło

                                                                                                                                                                                                                                  Mięso wołowe podsmażyć na patelni, zalać wodą, dodać posiekaną marchew, pietruszkę, seler, zgnieciony czosnek, pokrojoną cebulę, tymianek, dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Przecedzić przez sitko, doprawić solą i pieprzem, zredukować, a następnie dodać zimne masło.

                                                                                                                                                                                                                                  Na talerzu zrobić kleksa z puree i finezyjnie przesunąć łyżkę. Na to położyć stek z polędwicy wołowej i posypać świeżym pieprzem. Sos jus polać dookoła dania. Do rękawa przełożyć gęsty sos z jeżyn i zrobić dwa kleksiki między puree. Udekorować listkami nasturcji.

                                                                                                                                                                                                                                  Deser

                                                                                                                                                                                                                                  Polskie owoce pod kruszonką ze słonym karmelem i pianką z sosu angielskiego

                                                                                                                                                                                                                                  • 10 malin
                                                                                                                                                                                                                                    • 10 truskawek
                                                                                                                                                                                                                                      • 10 jeżyn
                                                                                                                                                                                                                                        • cukier
                                                                                                                                                                                                                                          • cytryna, limonka

                                                                                                                                                                                                                                            Maliny, jeżyny i truskawki smażymy na patelni, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru wanilinowego, sok z połowy cytryny, sok z połowy limonki i szczyptę cynamonu. Podsmażamy delikatnie, żeby owoce się nie rozpadły. Przelewamy do 3 kokilek do połowy ich wysokości.

                                                                                                                                                                                                                                            Kruszonka:

                                                                                                                                                                                                                                            • pół kostki masła
                                                                                                                                                                                                                                              • 2 szklanki mąki
                                                                                                                                                                                                                                                • żółtko
                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki cukru trzcinowego

                                                                                                                                                                                                                                                      Wszystko wymieszać na konsystencję piasku. Kruszonką zasypać owoce w kokilkach, a pozostałą część wysypać na blaszkę, wszystko zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut. Kruszonkę na blaszce przemieszać co 5 minut. Po upieczeniu kokilki napełnić kruszonką po same brzegi.

                                                                                                                                                                                                                                                      Słony karmel:

                                                                                                                                                                                                                                                      • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                        • sól
                                                                                                                                                                                                                                                          • śmietana 30%
                                                                                                                                                                                                                                                            • masło

                                                                                                                                                                                                                                                              Trzy łyżki cukru roztopić na małej patelni. Po roztopieniu cukru dodać szczyptę soli, dolać ok. 100 ml śmietany 30% i mieszać energicznie przez chwilę. Następnie ściągnąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

                                                                                                                                                                                                                                                              Sos angielski:

                                                                                                                                                                                                                                                              • jaja
                                                                                                                                                                                                                                                                • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                  • śmietana 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                    • mleko
                                                                                                                                                                                                                                                                      • laska wanilii Ze Świata Natury Dr.Oetker

                                                                                                                                                                                                                                                                        Utrzeć 2 żółtka z 2 łyżkami cukru. 100 ml śmietany i 100 ml mleka zagotować z laską wanilii, powoli dolewać ubite żółtka. Przełożyć do garnka i zagotować całość, energicznie mieszając rózgą. Po zagotowaniu przełożyć do miksera i spienić na wysokich obrotach.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Kokilkę ułożyć na środku dużego talerza, kleks z karmelu rozciągnąć na talerzu, ozdobić świeżą jeżyną i maliną, karmel posypać delikatnie kruszonką, piankę wyłożyć obok karmelu. Danie ozdobić listkiem mięty.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Mateusz Pietruszewski

                                                                                                                                                                                                                                                                        Suflet serowy

                                                                                                                                                                                                                                                                        SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                            • 300 g sera typu parmezan 12
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 250 ml mleka

                                                                                                                                                                                                                                                                                    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                    W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę oraz mleko i wymieszać. Dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 10 minut. Następnie wbić do masy po kolei żółtka i wymieszać. Białka jajek ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą, żeby nie przebić piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 22 minuty z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Suflet czekoladowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                    SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 125 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200 g czekolady mlecznej
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę oraz mleko i wymieszać, w osobnym naczyniu w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać cukru pomarańczowego i szczyptę soli, wymieszać z masą i odstawić do lodówki na 10 min. Do masy po kolei dodawać żółtka i wymieszać masę. Białka jajek ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą, żeby nie przebić piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 22 minuty z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Suflet marchewkowy z cynamonem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 300 g marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę oraz mleko i wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odsączyć z soku i delikatnie odparować na patelni. Przygotowaną marchewkę dodać do masy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Do masy po kolei dodawać żółtka i wymieszać masę. Białka jajek ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą, żeby nie przebić piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 22 minuty z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Katarzyna Jezierska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Suflet serowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              -25 g masła

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              -25 g mąki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              -125 ml mleka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              - 2 jajka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              - 100 g sera parmezan

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              - 20 g sera koziego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              - gałka muszkatołowa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              - sól,pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę oraz mleko i wymieszać. Dodać starty ser i ser kozi, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić do lodówki na 10 min. Następnie wbić do masy po kolei żółtka i wymieszać. Białka jajek ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą, żeby nie przebić piany. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, kiedy osiągnie swoją temperaturę obniżamy do 190 stopni i pieczemy 16 minut z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Suflet cytrynowo-pomarańczowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 125 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • likier pomarańczowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę oraz mleko i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 min. Na patelnię wlewamy 50ml likieru pomarańczowego, sok z pomarańczy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Całość posypujemy cukrem pomarańczowym. Redukujemy. Następnie do schłodzonej masy dodajemy zredukowany sos pomarańczowo-cytrynowy i wbijamy po kolei żółtka i mieszamy. Białka jajek ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, żeby nie przebić piany. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, a kiedy osiągnie swoją temperaturę, obniżamy do 190 stopni i pieczemy 16 minut z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Suflet szpinakowo-szparagowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 125 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 garście szpinaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 7 główek szparagów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pół cebuli szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 30 g sera parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżka oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • gałka muszkatołowa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę oraz mleko i mieszamy. Dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawiamy do lodówki na 10 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pocięte drobniutko główki szparagów. Podsmażamy ok. 5 minut i dodajemy szpinak. Dusimy do momentu odparowania wody. Całość przekładamy do blendera i miksujemy. Powstałą konsystencję przekładamy do wystudzonej masy. Następnie wbijamy po kolei żółtka i mieszamy. Białka jajek ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, żeby nie przebić piany. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, a kiedy osiągnie swoją temperaturę, obniżamy do 190 stopni i pieczemy 16 minut z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Maciej Regulski

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Suflet serowy z pieprzem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 125 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50 g sera długo dojrzewającego, startego na drobnych oczkach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • odrobina gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • czarny pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • odrobina mąki migdałowej

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Piekarnik nastawić na 210 stopni Celsjusza. W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, mieszać i gotować przez chwilę, po czym dodać mleko i gotować, aż zgęstnieje. W misce robota kuchennego ubić białka z jajek, a żółtka dodać do beszamelu. Ser dodać do beszamelu, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Ubite białka na sztywną pianę z odrobiną soli dodać do beszamelu, używając szpatułki. Kokilki natrzeć masłem i obsypać mąką migdałową, nadmiar mąki usunąć. Wlać masę, zostawiając 0,5 cm miejsca. Kokilkami postukać o blat, a następnie posypać górę serem. Tak przygotowane suflety piec w piekarniku przez około 22 minuty, nie otwierając piekarnika w trakcie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Suflet truskawkowy z brązowym masłem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 40 g + 1 łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100 g truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 łyżki cukru

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Piekarnik nastawić na 210 stopni Celsjusza. W rondelku umieścić 40 g masła i na średnim ogniu podgrzewać, aż zrobi się brązowe, następnie przesiać je przez sito wyłożone gazą. Do osobnego garnka wsypać truskawki, łyżkę masła, łyżkę cukru i usmażyć do miękkości, doprawiając ewentualnie cukrem. Brązowe masło wlać do garnka, dodać mąkę, mieszać, dodać mleko i gotować, aż sos będzie bardzo gęsty. W blenderze zmiksować truskawki i przesiać je przez sito. Dodać je do beszamelu. Żółtka dodać do beszamelu. Białka ubijać na sztywną pianę. Dodawać je stopniowo do beszamelu. Kokilki natrzeć masłem, następnie oprószyć mąką i usunąć nadmiar. Przelać masę do foremek i wsadzić do piekarnika, piec przez około 22 minuty, nie otwierając piekarnika.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Suflet pomidorowy z majerankiem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 125 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • łyżeczka majeranku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • odrobina ostrej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pieprz czarny zmielony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łyżka oliwy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Piekarnik nastawić na 210 stopni Celsjusza. W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, mieszać i gotować przez chwilę, po czym dodać mleko i gotować, aż sos będzie bardzo gęsty. W osobnym rondelku umieścić pomidory, oliwę i szczyptę soli i gotować, aż będą miękkie, a cała woda wyparuje. W mikserze białka ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do beszamelu. Pomidory zblendować i przesiać przez sito, następnie dodać do beszamelu, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodawać stopniowo białka do masy, używając szpatułki. Kokilki natrzeć masłem i posypać mąką, nadmiar usunąć. Przełożyć do przygotowanych foremek masę i piec w piekarniku przez 22 minuty, nie otwierając piekarnika.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Marco Biasone

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Suflet serowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 25g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 25g maki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 25ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 40g sera typu parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1/2 łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1/2 łyżeczki pieprzu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Rozpuścić masło w garnku. Dodać mąkę i wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać mleko i ponownie wymieszać do uzyskania płynnej jednolitej masy. Zetrzeć ser typu parmezan do osobnej miseczki, a potem dodać gorgonzolę. Dodać sery do wcześniej przygotowanej masy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Rozdzielić żółtko i białko. Żółtko dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać. Następnie ubić białko z solą. Ubite białko dodać do wcześniej powstałej masy i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Piec nagrzać do 190 stopni. Foremkę ok. 8 cm średnicy wysmarować masłem i posypać pieprzem. Do przygotowanej formy wlać masę do poziomu 3/4 foremki. Piec ok. 24 minuty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Suflet serowo- cebulowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 25g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 25g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 25ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 40g sera typu parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1/2 łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 zielone cebulki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Przygotowanie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Pokroić cebulkę na cienkie plasterki. Smażyć na patelni z oliwą przez 10 min. Przed końcem dodać 1/2 soli i smażyć jeszcze 2-3 min.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Rozpuścić masło w garnku. Dodać mąkę i wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać mleko i wymieszać do uzyskania płynnej, jednolitej masy. Zetrzeć ser do osobnej miseczki, a potem dodać gorgonzolę. Dodać sery do wcześniej przygotowanej kremowej masy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Rozdzielić żółtko i białko. Żółtko dodawać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać. Następnie ubić białko razem z 1/2 łyżeczki soli. Ubite białko dodać do wcześniej powstałej masy i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Piec nagrzać do 190 stopni. Foremkę ok. 8 cm średnicy wysmarować masłem i posypać pieprzem. Do przygotowanej formy wlać masę do poziomu 3/4 foremki. Następnie dodać usmażoną cebulkę. Piec ok. 24 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Suflet z białą czekoladą

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 25g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 25g maki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 25ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50g białej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Rozpuścić masło w garnku. Dodać mąkę i wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać mleko i wymieszać do uzyskania płynnej również kremowej konsystencji. Rozpuścić białą czekoladę na parze, dodać kawę, ekstrakt waniliowy i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Obie masy wymieszać ze sobą. W osobnej miseczce rozdzielić żółtko z białkiem. Samo żółtko dodać do zrobionej masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko i także dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec nagrzać do 190 stopni. Foremkę ok. 8cm średnicy wysmarować masłem. Do przygotowanej formy wlać masę do poziomu 3/4 foremki. Piec ok. 24min.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Mariusz Kisiel

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Beszamel

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pieprz i sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • gałka muszkatołowa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, delikatnie zarumienić i małymi partiami dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić beszamel solą, pieprzem i gałką. Podzielić na 2 części.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Suflet prowansalski

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • jaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • szpinak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • mąka migdałowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • masło

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Do jednej części beszamelu dodajemy 2 żółtka pojedynczo. Następnie dodajemy przesmażone 2 garście szpinaku z czosnkiem. Odsączamy z płynu na ścierce.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Ubijamy 4 białka na sztywno ze szczyptą soli. Dzielimy na 2 części. Połowę białek dodajemy do masy szpinakowej, delikatnie mieszając szpatułką. Kokilkę smarujemy masłem, posypujemy mąką migdałową. Wlewamy masę do 3/4 wysokości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Suflet serowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ser typu parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • mąka migdałowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Bierzemy drugą część beszamelu i dodajemy do niej starte na grubej tarce 50 g sera typu parmezan i 50 g tego samego sera startego na małych oczkach. Mieszamy, dodajemy 2 żółtka pojedynczo, mieszamy i dodajemy drugą część masy z białek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kokilkę smarujemy masłem, posypujemy mąką migdałową. Wlewamy masę do 3/4 wysokości kokilki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Oba suflety pieczemy w 205 stopniach przez 21 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Suflet waniliowo-czekoladowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 czubate łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • jaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • biała czekolada
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • mleczna czekolada
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • mąka migdałowa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Beszamel mieszamy z cukrami, dodajemy 2 żółtka pojedynczo, mieszamy delikatnie i dodajemy łyżeczkę ekstraktu wanilinowego. Tabliczki białej i mlecznej czekolady kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy do masy, mieszamy 2 razy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Dodajemy 4 ubite na sztywno białka, mieszamy szpatułką delikatnie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kokilkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką migdałową i cukrem, wlewamy masę do ¾ wysokości kokilki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Pieczemy w 205 stopniach przez 21 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Marlena Starzec

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Suflet serowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50g sera dojrzewającego 12 miesięcy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50g sera dojrzewającego 24 miesiące
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • bułka tarta

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, delikatnie zarumienić, małymi partiami dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić beszamel solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać starte sery i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Żółtka dodać do przestudzonego beszamelu, połączyć go delikatnie z ubitymi białkami. Kokilkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą, masę przełożyć do kokilki, 1 cm żeby został wolny. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Suflet cukiniowo-szpinakowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 25 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 125 g mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 7 cm cukinii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • garść szpinaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 łyżki koziego kremowego sera
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 jaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Cukinię zetrzeć na tarce, podsmażyć z czosnkiem i szpinakiem na patelni, zredukować płyn, ostudzić. Zblendować z kozim serem, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z beszamelem i żółtkami. Połączyć z ubitymi białkami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kokilkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą, masę przełożyć do kokilki, 1 cm żeby został wolny. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Suflet malinowy z białą czekoladą

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • opakowanie malin-150 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • tabliczka białej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 250 g mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 jaja

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Maliny podsmażyć na odrobinie masła z cukrem. W rondelku z gorącą wodą rozpuścić czekoladę w opakowaniu. Odciąć róg opakowania i czekoladę dodać do przestudzonych malin. Beszamel połączyć z masą malinowo-czekoladową, doprawić cukrem z wanilią, dodać żółtka, dokładnie wymieszać, połączyć z ubitymi białkami. Kokilkę posmarować masłem, obsypać cukrem, wlać masę tak, aby 1 cm został wolny. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Renia Semeniuk

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Suflet selerowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1/3 selera
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 g masla
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50 g maki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 jajka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Beszamel robimy i dzielimy na 3 części - 50 g masła, 50 g mąki, 250 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę, delikatnie zrumieniamy, małymi partiami dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawiamy beszamel solą, pieprzem i gałką.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Seler obieramy, trzemy na tarce, gotujemy w mleku do miękkości. Studzimy, odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i mieszamy z jedną częścią beszamelu. Ubijamy białka z jajek na sztywno, 2 łyżki białek mieszamy z masą selerową. Przekładamy do kokilki wysmarowanej masłem i bułką tartą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Suflet serowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ser dojrzewający
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 jaja

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  100 g sera trzemy na tarce, mieszamy z 2 łyżkami ubitych białek, a następnie z częścią beszamelu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Suflet owocowy, czerwone wino i jeżyna

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • jeżyny – 150 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • czerwone wino
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Opakowanie jeżyn gotujemy w 150 ml czerwonego wina, redukujemy płyn do jednej łyżki, doprawiamy cukrem. Mieszamy z pozostała częścią beszamelu, dodajemy 2 łyżki białek, mieszamy. Przekładamy do kokilki wysmarowanej masłem i bułką tartą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Suflety pieczemy w 190 stopniach przez 19 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Arek Tomes

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Beszamel do 3 sufletów:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 6 łyżek masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 6 łyżek mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 375 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • opakowanie cukru z wanilią Ze Świata Natury Dr.Oetker
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 6 jajek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Do garnka wrzucamy masło, jak się rozpuści, dodajemy mąkę, zasmażamy, dolewamy mleko, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 3 części masę. 2 doprawiamy solą i pieprzem, a 3 część cukrem waniliowym oraz ekstraktem soku z cytryny (3 kropelki).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Suflet cytrynowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki cukru

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy skórkę z 2 cytryn. Następnie wlewamy sok z 2 cytryn, redukujemy do uzyskania syropu. Doprawiamy cukrem do smaku. Sos dodajemy do jednej części słodkiego beszamelu razem z 2 żółtkami, energicznie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ubite na sztywno 2 białka. Całość mieszamy delikatnie. Kokilkę smarujemy masłem i obsypujemy cukrem waniliowym, uzupełniamy do 3/4 wysokości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Suflet a la jajeczniczka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 plastry boczku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pół szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pół opakowania sera dojrzewającego startego na tarce
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Na patelni wytapiamy 3 plasterki boczku, dodajemy posiekaną szalotkę, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu mieszany razem z serem. Całość mieszamy z drugą częścią beszamelu, 2 żółtkami i piana z 2 białek na sztywno ubita z sola odrobina, wszystko mieszamy do połączenia. Boki i dno kokilki wykładamy 4 plasterki boczku i uzupełniamy masą do 3/4 wysokości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Suflet selerek w koperku

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 łodygi selera naciowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół pęczku koperku zielonego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • łyżka posiekanej szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy drobno posiekany seler naciowy i łyżkę szalotki, przesmażamy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany koper i przesmażamy minutkę. Całość odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Warzywa przekładamy do 3 części beszamelu, dodajemy 2 żółtka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, łączymy z ubitymi białkami, mieszamy delikatnie. Kokilkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i uzupełniamy do 3/4 wysokości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wszystkie suflety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 20-25 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. odcinek 10. sezonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. odcinek 10. sezonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. odcinek 10. sezonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. odcinek 10. sezonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. odcinek 10. sezonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        +15
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zobacz galerię

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. odcinek 10. sezonu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości